Fenomenul rar în care pare vizibilă o fantomă. Explicația specialiștilor
Data publicării:
Se vorbeşte, de multe ori, despre fantome sau apariţii înfricoşătoare. În multe situaţii sunt fenomene naturale care pot fi uşor explicate de specialişti.
Puţine sunt iluziile optice naturale mai memorabile şi mai spectaculoase decât cele ocazionate de întâlnirea cu un spectru Brocken.
Nu este de mirare dacă până acum nu aţi mai auzit de el. Pentru a se produce este nevoie ca observatorul să se afle pe un vârf de munte, învăluit în ceaţă sau în nori, cu soarele în spate, aproape de linia orizontului. Rezultatul este o imagine fantomatică uriaşă, învăluită într-un halou auriu sau în culorile curcubeului, care vă imită toate mişcările.
Numele Brocken este împrumutat de la vârful omonim din munţii Hartz din nordul Germaniei. Şi asta pentru că acolo, în anii 1700 a avut loc prima întâlnire documentată cu Spectrul. Turiştii vizitează şi astăzi zona pentru a-l vâna, dar şi pentru că se spune că aici îşi fac apariţia vrăjitoare şi demoni în fiecare an, în noaptea Valpurgiei, pe 30 aprilie.
Fenomenul are însă o explicaţie foarte pământească.
În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
În plus, vântul deplasează ceaţa, iar spectrul pare că se mişcă din proprie voinţă. Această iluzie optică stranie ar putea fi explicaţia numeroaselor apariţii de îngeri sau sfinţi în locuri aflate la mari înălţimi, în epoci în care oamenii erau mult mai superstiţioşi.
Chiar şi la noi, de exemplu în Munţii Apuseni, a fost fotografiat un spectru Brocken, numit şi fenomenul Gloria.