Ursul brun, lupul şi râsul, vidra, unele specii de lilieci, amfibieni, peşti, insecte şi moluşte sunt câteva dintre zecile de specii care au fost descoperite în ultimii patru ani în situl Natura 2000 - Munţii Făgăraş, și care acum sunt ameninţate de acţiunile brutale ale omului. Printre cele mai destructive sunt construcţiile de microhidrocentrale.
„Micro-hidroecentralele duc la fragmentarea habitatelor, la disparitia unor specii în această zonă şi la diminuarea numărului indivizilor din populaţiile respective”, a declarat Doru Băndăuc, ihtiolog.
Asociaţia „Munţii Făgăraş” a redactat un plan care are nevoie de Guvern să devină lege şi să protejeze habitatele sălbăticiunilor. Documentul pune condiţii şi pentru construcţia de autostrăzi, care trebuie construite cu pasaje de trecere speciale pentru animalele de mari dimensiuni.
„În viitor, este posibil ca populaţiile de carnivore mari din munţii Cozia să fie fragmentate şi să nu mai existe schimbul genetic între indivizi”, a avertizat Mihai Petrescu, ecolog la Asociația „Munții Făgăraș”.
Momentan, planul activiştilor aşteaptă avizul Agenţiei Regionale de Mediu, după care va fi trimis la Ministerul Mediului. Executivul îl poate transforma în lege prin Hotărâre de Guvern. Nu doar constructorii sunt afectaţi de acest proiect ci şi turiştii care merg în Făgăraş.
„Măsurile care vizează traficul turistic sunt cele care restricționează oarecum camparea în zone neagreate”, de declarat Adrian David, șef salvamont la Sibiu.
În Munții Făgăraș, specialiștii au găsit numeroase specii de animale, de păsări și de insecte care nu mai trăiesc nicăieri altundeva în Europa.
Situl Natura 2000 - munţii Făgăraş este al doilea ca mărime din ţara noastră, după Delta Dunării şi se întinde pe teritoriile a patru judeţe - Sibiu, Braşov, Argeş şi Vâlcea.