Autoritățile italiene au ucis o ursoaică care a atacat un turist francez. Guvernul are un plan pentru repopularea regiunii

Data actualizării: Data publicării:
Italy, Dro (Trento): A French tourist (43) attacked by a bear. The female bear known by the code Kj1 held responsible for the attack - here pictured with her teddy bears - will be captured or shot, local media reported
Ursoaica KJ1, care avea 3 pui, a fost ucisă în provincia alpină Trento, municipiul Dro. Foto: Profimedia Images

Autoritățile au împușcat și ucis o ursoaică, care avea pui, în provincia alpină Trento, după ce aceasta a atacat un excursionist francez. Grupurile de activiști pentru drepturile animalelor au fost indignate, deoarece acesta este un nou obstacol în încercarea de a repopula regiunea. 

Autoritățile locale din nordul Alpilor italieni au ucis marți o ursoaică care avea pui, considerată „periculoasă”, motivând acțiunea de un atac asupra unui turist francez, care a avut loc la începutul lunii iulie, precum și de alte întâlniri cu oameni. 

Grupurile pentru drepturile animalelor și un ministru al guvernului italian au protestat împotriva acestei măsuri. 

Ursoaica, cunoscută sub numele de KJ1, avea trei pui. Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA) a declarat că aceștia vor avea dificultăți în a supraviețui singuri. 

Ce s-a întâmplat cu ursul 

Șeful autorității provinciale din Trento, Maurizio Fugatti, a dat ordin corpului forestier local să folosească zgarda de urmărire a ursului pentru a-l vâna și a-l împușca. 

„KJ1 era un specimen periculos”, a declarat autoritatea locală. 

„Animalul a fost găsit că a avut cel puțin șapte interacțiuni cu oamenii”, inclusiv atacul din 16 iulie asupra unui excursionist francez în vârstă de 43 de ani în municipiul Dro. 

Excursionistul a scăpat cu răni la braț și la picior și a reușit să ceară ajutor. 

Critici ale ministrului federal și ale grupurilor pentru drepturile animalelor 

Ministrul național al mediului din Italia a condamnat decizia autorității regionale. „Uciderea urșilor nu este soluția la problemă”, a declarat Gilberto Pichetto Fratin într-un comunicat, adăugând că i-a spus lui Fugatti că aceasta este convingerea sa. 

Cu toate acestea, Fratin a recunoscut că este probabil necesar să se ia măsuri, afirmând că sterilizarea ar putea fi o soluție. 

El a spus că a fost o greșeală să încerce să promoveze programul de repopulare a urșilor - care a început cu sprijinul UE în 1999 în mai multe țări alpine - în fața potențialilor turiști ca pe o atracție. 

Între timp, grupul pentru drepturile animalelor OIPA a declarat că moartea ursoaicei-mamă de 22 de ani este un dezastru pentru puii ei. 

„Animalele sunt ființe simțitoare care trebuie respectate și îngrijite și nu obiecte care trebuie îndepărtate”, a afirmat OIPA într-un comunicat, acuzându-l pe Fugatti că urmărește o strategie „anti-urs”. 

De asemenea, a afirmat că ordinul de ucidere a ursului a fost emis peste noapte, ceea ce face imposibilă contestarea legală a măsurii în ultimul moment, așa cum grupurile de apărare a drepturilor animalelor au reușit în cazuri anterioare. 

Cea mai recentă problemă în încercarea din ultimii 25 de ani de a repopula Alpii cu urși bruni 

În 2023, un alt urs din Trento, JJ4, a fost vizat de un ordin de ucidere pe care instanțele l-au suspendat în cele din urmă. 

În prezent, există planuri de relocare a ursului, care a ucis un alergător, din captivitatea din Italia într-un sanctuar din Germania. 

În februarie anul acesta, un urs denumit M90 a fost, de asemenea, împușcat și ucis în regiune.

Zona din jurul orașului Trento a înregistrat nouă cazuri de agresiune a urșilor împotriva oamenilor în timpul proiectului de repopulare, care durează de aproximativ 25 de ani. Probleme similare au fost documentate și în alți vecini alpini, precum Slovacia.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca regiunea să mai poată susține astfel de creaturi, având în vedere că este mult mai dens populată și mai frecvent vizitată în comparație cu perioada în care urșii încă cutreierau în număr mare Alpii Europei. 

Cel puțin în Germania, unul dintre primii urși împușcați și uciși în cadrul proiectului de repopulare a Alpilor a fost un urs brun căruia i s-a dat numele Bruno (sau JJ1, pentru a folosi numele oficiale de urmărire pe care proiectul le dă animalelor). 

Acesta s-a rătăcit în Alpii austrieci și bavarezi în prima jumătate a anului 2006 și a fost împușcat de vânători, eforturile de a-l captura viu eșuând. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lumea cinematografiei în doliu: Vocea iconică cunoscută de milioane de români a lui Darth Vader din trilogia...
Digi FM
Elena Udrea, mesaj din spatele gratiilor pentru fiica sa, care începe școala: „Fiecare zi fără tine este o...
Pro FM
Lana Del Rey și-a ținut secretă identitatea, în fața noului iubit. E îndrăgostită lulea de un ghid turistic...
Film Now
Dick Van Dyke, ironic la Creative Arts Emmys, unde a scris istorie: „Îmi caut de muncă. Nu-mi vine să cred că...
Adevarul
Acțiunile teroriste ale Rusiei Sovietice pentru distrugerea României Mari. Planurile malefice ale...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Orlando Bloom, despre cât l-a costat rolul din "The Cut": "Chiar am crezut că voi muri". La ce s-a supus...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale