Autoritățile au împușcat și ucis o ursoaică, care avea pui, în provincia alpină Trento, după ce aceasta a atacat un excursionist francez. Grupurile de activiști pentru drepturile animalelor au fost indignate, deoarece acesta este un nou obstacol în încercarea de a repopula regiunea.
Autoritățile locale din nordul Alpilor italieni au ucis marți o ursoaică care avea pui, considerată „periculoasă”, motivând acțiunea de un atac asupra unui turist francez, care a avut loc la începutul lunii iulie, precum și de alte întâlniri cu oameni.
Grupurile pentru drepturile animalelor și un ministru al guvernului italian au protestat împotriva acestei măsuri.
Ursoaica, cunoscută sub numele de KJ1, avea trei pui. Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA) a declarat că aceștia vor avea dificultăți în a supraviețui singuri.
Ce s-a întâmplat cu ursul
Șeful autorității provinciale din Trento, Maurizio Fugatti, a dat ordin corpului forestier local să folosească zgarda de urmărire a ursului pentru a-l vâna și a-l împușca.
„KJ1 era un specimen periculos”, a declarat autoritatea locală.
„Animalul a fost găsit că a avut cel puțin șapte interacțiuni cu oamenii”, inclusiv atacul din 16 iulie asupra unui excursionist francez în vârstă de 43 de ani în municipiul Dro.
Excursionistul a scăpat cu răni la braț și la picior și a reușit să ceară ajutor.
Critici ale ministrului federal și ale grupurilor pentru drepturile animalelor
Ministrul național al mediului din Italia a condamnat decizia autorității regionale. „Uciderea urșilor nu este soluția la problemă”, a declarat Gilberto Pichetto Fratin într-un comunicat, adăugând că i-a spus lui Fugatti că aceasta este convingerea sa.
Cu toate acestea, Fratin a recunoscut că este probabil necesar să se ia măsuri, afirmând că sterilizarea ar putea fi o soluție.
El a spus că a fost o greșeală să încerce să promoveze programul de repopulare a urșilor - care a început cu sprijinul UE în 1999 în mai multe țări alpine - în fața potențialilor turiști ca pe o atracție.
Între timp, grupul pentru drepturile animalelor OIPA a declarat că moartea ursoaicei-mamă de 22 de ani este un dezastru pentru puii ei.
„Animalele sunt ființe simțitoare care trebuie respectate și îngrijite și nu obiecte care trebuie îndepărtate”, a afirmat OIPA într-un comunicat, acuzându-l pe Fugatti că urmărește o strategie „anti-urs”.
De asemenea, a afirmat că ordinul de ucidere a ursului a fost emis peste noapte, ceea ce face imposibilă contestarea legală a măsurii în ultimul moment, așa cum grupurile de apărare a drepturilor animalelor au reușit în cazuri anterioare.
Cea mai recentă problemă în încercarea din ultimii 25 de ani de a repopula Alpii cu urși bruni
În 2023, un alt urs din Trento, JJ4, a fost vizat de un ordin de ucidere pe care instanțele l-au suspendat în cele din urmă.
În prezent, există planuri de relocare a ursului, care a ucis un alergător, din captivitatea din Italia într-un sanctuar din Germania.
În februarie anul acesta, un urs denumit M90 a fost, de asemenea, împușcat și ucis în regiune.
Zona din jurul orașului Trento a înregistrat nouă cazuri de agresiune a urșilor împotriva oamenilor în timpul proiectului de repopulare, care durează de aproximativ 25 de ani. Probleme similare au fost documentate și în alți vecini alpini, precum Slovacia.
Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca regiunea să mai poată susține astfel de creaturi, având în vedere că este mult mai dens populată și mai frecvent vizitată în comparație cu perioada în care urșii încă cutreierau în număr mare Alpii Europei.
Cel puțin în Germania, unul dintre primii urși împușcați și uciși în cadrul proiectului de repopulare a Alpilor a fost un urs brun căruia i s-a dat numele Bruno (sau JJ1, pentru a folosi numele oficiale de urmărire pe care proiectul le dă animalelor).
Acesta s-a rătăcit în Alpii austrieci și bavarezi în prima jumătate a anului 2006 și a fost împușcat de vânători, eforturile de a-l captura viu eșuând.
Editor : A.C.