Zilele acestea problema poluării în Capitală s-a pus tot mai acut, iar Primăria Capitalei și Ministerul Mediului și-au aruncat reciproc săgeți. Mai multe ONG-uri de mediu spun că această problemă ar trebui rediscutată în CSAT, ca și defrișările.
„Sunt legi, n-are ce să facă CSAT-ul. CSAT-ul știe despre poluare, deci e ca și cum ne-ar spune că nu știe Guvernul despre nivelul de poluare din București și din țară. Sigur că știe. Marea problemă este limitarea poluării. Doamna Firea a avut o bună intenție, dar din motive electorale probabil că a renunțat”, a comentat la Digi24 fostul președinte Traian Băsescu, întrebat dacă este oportun un CSAT pe problema poluării.
Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca situaţia poluării din Bucureşti să fie analizată în cadrul unei şedinţe a CSAT. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că o scrisoare a fost trimisă deja CSAT pentru ca această temă, precum și cea despre starea pădurilor, să fie inclusă pe agenda discuțiilor, dar încă nu a primit un răspuns oficial.
Premierul în exercițiu Ludovic Orban spunea însă că nu e nevoie de o şedinţă CSAT pe tema poluării din București.
„Problema Bucureștiului, așa cum eu o știu de când am fost primar, este dincolo de noxe - care pot fi reduse de restricții de trafic, în mod categoric, și prin reorganizarea transportului public, cu tramvaiul cu linie liberă, pentru a fi un mare avantaj în raport cu automobilul. Marea problemă a Bucureștiului este că este oraș de câmpie și poluarea cu praf este cea mai puternică poluare. După ce se strânge recolta, Bucureștiul, la orice vânt, se umple de praf, îl observăm. Dar este partea pe care n-o putem rezolva administrativ, e de la natură, și până când nu vom înconjura Bucureștiul cu perdele de pădure, vom avea praf în capitală”, a arătat Traian Băsescu, sâmbătă, la Digi24.
„Nu moratoriu pe importul de deșeuri, este o crimă importul de deșeuri, este echivalentul exportului de bușteni, tot crimă se numește”, a mai comentat fostul președinte, atunci când a fost întrebat dacă s-ar impune un moratoriu pe importul de deșeuri în România.
Costel Alexe a trimis scrisoare către CSAT
„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut o scrisoare către CSAT pentru a include, dincolo de managementul pădurilor şi starea pădurilor, şi calitatea aerului pe agenda CSAT. Doamna Firea în loc să facă scrisori ar fi trebuit să îşi citească planul integrat de calitate a aerului şi să îl implementeze pentru că are şi resurse financiare, are putere, trebuie doar să vrea şi să poată”, a reafirmat ministrul interimar al mediului, Costel Alexe, sâmbătă, la un eveniment public. El a adăugat că de vină pentru poluarea aerului este chiar Gabriela Firea.
„Astăzi doamna Firea spune că Ministerul Mediului ştie cine este cel care a provocat poluarea e duminică spre luni. Da, aşa cum Ministerul Mediului a afirmat şi în ianuarie şi în februarie şi în martie, cel care a eşuat în ceea ce priveşte calitatea aerului din Bucureşti este Primăria Capitalei şi doamna primar Firea pentru că dacă ar fi implementat toate acele măsuri pe care şi le-a asumat în şedinţa de Consiliu general nu am fi avut poluarea nici de luna trecută, nici de acum două luni şi evident nu am fi avut aceste valori din ce în ce mai mari în ultimii 3-4 ani de zile”, a adăugat Costel Alexe.
Editor: Luana Păvălucă