Cum temperaturile au crescut în medie cu peste un grad în ultimii ani, fermierii au trebuit să se adapteze. Au renunţat de tot la seminţele autohtone pentru cele de import.
„Clima ţărilor respective este apropiată de cea din România. (Seminţele, n.r.) sunt facute în Chile sau în Israel, clima de acolo se pretează foarte bine. Ele sunt bune, sunt făcute să reziste genetic la boli şi dăunători”, a spus Cristi Dumitrescu, fermier.
Răsadurile aduse din Israel pentru solar de roşii au costat 5.000 de lei, dublu faţă de cele autohtone. Soiul Rosaliya rezistă la temperaturi înalte, dar şi transportului către magazine. Nu mai are însă gustul de altădată.
„Producţia este dublă faţă de un hibrid autohton. Un hibrid românesc îţi dă până la 1,5 kilograme pe plantă, acesta dă până la trei sau patru kilograme”, spune fermierul.
Pentru că cererea e mare, cercetătorii Institutului din Buzău testează şi ei noi soiuri de roşii, castraveţi şi ardei care se pot adapta la clima noastră.
„Spre exemplu, un ardei de Cornul Caprei, o varietate veche neglijată, a arătat că rezistă mai bine faţă de celelalte varietăţi, dar a trebuit să muncim să aibă şi el productivitate, calitate”, a afirmat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare din Buzău.
După 10 ani de încercări, Institutul de Cercetare de la Fundulea anunţă, de asemenea, primele rezultate concrete. Vinde anual 60 de tone de seminţe de grâu rezistent la temperaturi de peste 40 de grade în Turcia şi Argentina.
Seceta din această vară ar putea însemna pierderi de două miliarde de euro, spun agricultorii.