Experții trag un semnal de alarmă. Pandemia nu a încetinit procesul de încălzire globală. Chiar dacă în vârful restricțiilor din primăvară, emisiile zilnice de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, au fost mai mici chiar și cu 17% la nivel global, în septembrie, concentrația depășea valorile înregistrate anul trecut în aceeași perioadă.
Potrivit Organizației Mondiale a Meteorologiei, 2019 a fost cel mai poluat an din ultimii zece. Datele arată că, în prezent, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă e cu 50% mai mare decât în 1750, adică înainte de Revoluția Industrială.
Oksana Tarasova, expert ONU: Întreaga economie și obiceiurile noastre de consum sunt cele care provoacă emisii (n.r. - de gaze cu efect de seră) la cote extrem de ridicate chiar și în perioadele de izolare când ne limităm deplasările. Izolarea e o măsură care ne limitează circulația, nu și consumul.
Expertul Bogdan Antonescu a explicat la Digi24 că exista o așteptare ca perioada de restricții să reducă gazele cu efect de seră provenite cauzate de traficul aerian sau rutier.
"Este îmbucurătoare reducerea cu 17% până la 26% a emisiilor de dioxid de carbon, dar în întregul context, reducerea este nesemnificativă.
Pe de altă parte, ne arată că putem face ceva, este un fel de experiment la scară planetară care ne arată ce s-ar întâmpla dacă am lua măsuri mai dure și susținute prin care să aducem schimbarea.
Chiar dacă am avea emisii zero de dioxid de carbon, el va continua să rămână în atmosferă secole și să ducă la schimbări climatice. Ne așteptăm ca în viitor să avem fenomene mai intense și mai frecvente. Vom avea valuri de căldură, furtuni mai intense", a spus Antonescu.
Editor : Georgiana Marina