Video Documentar ARTE: Deșertificarea Olteniei se extinde spre București. Fenomenul amenință și alte părți ale Europei

Data actualizării: Data publicării:
desertificare
Fenomenul deșertificării cuprinde părți tot mai mari din Oltenia. Sursa foto: ARTE.tv

Canalul tv germano-francez ARTE a difuzat vineri seară un documentar de o jumătate de oră despre fenomenul deșertificării în sudul României. Fenomenul este cunoscut în țara noastră, specialiștii atrag atenția de peste 20 de ani asupra lui. Cu toate acestea, nisipul a luat locul culturilor, iar deșertul din sudul țării se extinde spre București. Ba chiar, avertizează aceiași specialiști, vom ajunge să avem culturi exotice în locul pepenilor de Dăbuleni.

Nisipul a cucerit Oltenia. Se face tot mai cald și mai uscat, iar furtunile de nisip împing acum problema spre București. Ecologiștii încearcă să prevină fenomenul prin reîmpăduriri, iar fermierii trebuie să recurgă la noi culturi, se arată în prezentarea documentarului ARTE.

Consecințele schimbărilor climatice pot fi văzute și resimțite clar în zona Olteniei. Acolo unde odinioară pajiști și păduri verzi căptușeau malurile Dunării, astăzi se vede doar nisip. Zona acoperă acum peste 800 de kilometri pătrați de-a lungul Dunării. Vântul suflă nisipul în sate și chiar spre capitala București, care se află la peste 200 de kilometri distanță.

Este rezultatul unei combinații de schimbări climatice și o politică agricolă nemiloasă. În anii 1970 și 1980, dictatorul Nicolae Ceaușescu a dorit să promoveze producția agricolă la scară largă, așa că a tăiat pădurile și a drenat lacurile, mai scrie ARTE.

Ecologiștii, antreprenorii și politicienii locali încearcă acum să oprească devastarea continuă din sudul țării lor. Parlamentarul bucureștean și activistul de mediu Octavian Berceanu călătorește regulat în regiune pentru a găsi principalele surse de colmatare. Împreună cu inginerul forestier Dan Popescu, el încearcă să-i convingă pe localnici și oficiali să planteze copaci în câmpurile îngrămădite.

Fermierii cu greu pot cultiva legume pe solurile nisipoase. Chiar și culturile de cereale mai puțin pretențioase, cum ar fi porumbul, nu mai pot găsi substanțe nutritive suficiente pe câmp. Din cauza asta, fermierii cresc în principal pepeni.

În Oltenia, se întâmplă ceea ce amenință și alte părți ale Europei din cauza schimbărilor climatice: o secetă după alta, cu consecințe grave pentru mediu și agricultură.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește și: EXCLUSIV Rapoartele oficiale ale apocalipsei meteo. Cum va arăta România peste 50 de ani. Ce gust vor avea curmalele de Dăbuleni

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a băgat 69 de milioane de euro în manipularea din România și Bulgaria: dezvăluiri despre
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Băieții de la Vunk, prima reacție după moartea lui Nicu Sârghea: „Nu există cuvinte suficiente pentru a...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea...
Newsweek
Care pensionari rămân fără pensie în 2 săptămâni dacă nu au acest document? E ultimul termen
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Charlize Theron, superbă, statuară și senină și la o ieșire cu fiicele ei. Cum arată când renunță la rochiile...
UTV
Raluka, despre cum l-a cunoscut pe iubitul ei cu 22 de ani mai in varsta. „Am stat la povesti vreo 6 ore"