Dinozaurii pitici din Țara Hațegului

Data publicării:
oua dinozauri
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „Au trecut aproape 200 de ani de cand Ilona, o fetiţă de 12 ani, a descoperit pe domeniul părinţilor săi din Ţara Haţegului, câteva ouă de mărimea unei mingi de oină. Fără să bănuiască ce sunt, le-a dus fratelui său mai mare, baronul Franz Nopcsa. Neînsemnatele fosile aveau să devină descoperirea secolului.”

Baronul a dus fosilele la Viena, la cel mai renumit cercetător geolog şi acolo avea să afle adevărul: erau ouă de dinozaur.

Cristian Ciobanu, paleontolog: „Ne aflăm exact în locul unde Ilona, sora baronului Franz Nopcsa, a descoperit ouăle. Baronul a locuit exact la un sat distanță, la Sacel, și aici a cercetat fosilele de dinosaur. Aici, exact în locul asta sunt descoperiți dinozaurii. În rocile astea sunt fosilele dinozaurilor din cretacic. ”

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog: „E mare parte șansă, noroc, conservarea acestor animale. Animalele acestea au trăit în zona Hațegului acum milioane de ani. Și asta înseamnă că timp de 70 de milioane de ani rocile acelea trebuie ferite, adăpostite, acoperite de alte roci și trebuia să ajungă la suprafață acum și supuse eroziunii acum, astfel încât noi să găsim resturile de dinosaur, să le putem descoperi cel puțin.”

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „Li se spune dinozauri pitici, iar oamenii de ştiinţă au găsit şi o cauză pentru dimensiunile lor. Locuiau pe o insulă mică iar resursele de hrană erau reduse. Aşa se face că faţă de verii lor din Statele Unite, dinozaurii din Transilvania nu depăşesc cu mult înălţimea unui om.”

Zoltan Csiki-Sava, paleontolog: „Primul lucru pe care trebuie să îl știm despre acest lucru este că era o insulă. Era o zonă mai extinsă decât regiunea Hațegului de astăzi dar era o zonă în esență înconjurată de ape marine, mai adânci sau mai puțin adânci. Insula respectivă, după estimările noastre, avea în jur de 60.000 de km pătrați. Deci, destul de importantă dar totuși o insulă mică. Era o insulă tropicală, în care vegetația era formată inclusiv din palmieri, din pandani, vegetație care astăzi traiețte în zone subtopicale. Al treilea lucru e că era o insulă vulcanică. Erau vulcani activi, erau erupții vulcanice care într-un fel sau ale căror urme se pot recunoațte în rocile acestea, în care găsim noi dinozauri. Insula respectivă era populată de o populație destul de bogată. Știm că existau aici de la pești, mamifere și păsări, dar cele mai importante și răspândite erau dinozaurii.”

Fosilele de ouă de dinozaur au fost datate după metode consacrate și au o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani. Practic, dinozaurii descoperiţi in Ţara Haţegului au trăit foarte aproape de momentul dispariţiei lor din lume. Acest moment a rămas marcat în rocă sub forma unei concentraţii masive de iridiu, lucru ce ar fi provenit doar din explozia unui meteorit. Urmele de iridiu nu s-au descoperit încă în rocile pline de fosile de la noi. Însă cercetătorii nu şi-au pierdut speranţa că vor apărea.

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „Fosile de dinozaur pitic puteți vedea aici, la muzeul de geologie și în Țara Hațegului, într-un geoparc devenit monument UNESCO. Trei ouă au fost furate de un italian și recuperate ulterior de Poliția Română. Atunci au fost evaluate la 500.000 de euro. Acum un singur lucru se mai spune despre ele: sunt unice în lume!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gabriela Firea, filmată pe ascuns în mall! A încercat să se ferească, dar nu a reuşit. Ce făcea când...
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Dezastru la Casa de Pensii: softul tot nu merge. Pensionarii plimbați pe la ghișee pierd bani
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”