„Din|interior”. Porturile mici de la Dunăre - un potențial imens, nefolosit de autorități

Data publicării:
PORT OLTENITA dunare

 

Dintre cele aproape 80 de porturi care sunt pe tot parcursul internaţional al Dunării, 30 sunt pe teritoriul României. Dar ele se numesc porturi mai mult la nivel declarativ, cele mai multe dintre ele sunt parţial dezafectate. Recent guvernanţii par că au realizat cât de importante sunt aceste locaţii pentru economia naţională, dar mai ales pentru autorităţile locale. Aşa că se discută despre o schimbare a administraţiei, dinspre Ministerul Transporturilor spre autorităţile judeţene. Totul este inclus în contextul regionalizării României.

Reporterii „Din|interior” vă arată care este situaţia actuală a porturilor mici de pe Dunăre. Paragina este instalată peste tot, indiferent dacă filmarile echipei „Din|interior” s-au făcut la Moldova Veche sau la Sulina. Mai mult decât atât, acolo unde nu s-a instalat dezastrul, au fost făcute investiţii de milioane de euro în gări fluviale care au doar păianjenii pe post de pasageri.

Locurile în care pe vremuri erau descărcate milioane de tone de mărfuri par astăzi părăsite. Şi asta pentru că politicienii, indiferent de culoarea de partid, au considerat că aceste porturi nu merită prea multă atenţie. Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, recunoaşte deschis că a fost o greşeală să nu se menţină funcţionalitatea acestor porturi. „Cum eu n-am avut un interes mare acolo - că nu au un interes de ăsta zăpăcitor, ca să zic aşa -, nici cei care au venit după mine nu l-au privit cu foarte mare atenţie. Şi au rămas aşa. Din păcate!”.

Nici potenţialul turistic al acestor mici porturi nu este exploatat. Navele de croazieră care traversează Dunărea au prea puţine locuri în care pot acosta pe teritoriul românesc. Dintre cei aproape 100.000 de turiști străini care pornesc în croaziere pe Dunăre în fiecare an, doar câteva sute se opresc să viziteze România. De cele mai multe ori, ajung direct în Delta Dunării, la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Restul Dunării noastre, aproape 1000 de kilometri lungime, rămâne un spaţiu izolat. Un fluviu acoperit de nepasare, cu porturi ruginite, în care din ce în ce mai puţini turisti au motive să oprească.

Realizatorii demersului jurnalistic difuzat de Digi24 sunt reporterii Cătălin Deacu, Andrei Udişteanu, Alina Bădălan şi producătorul Cristina Cileacu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...