Încă doi elefanți au murit după ce au consumat deșeuri de plastic aruncate într-o groapă de gunoi din estul insulei Sri Lanka, spun mai mulți veterinari și ecologiști. Gunoiul aruncat în apropierea zonelor sălbatice în care trăiesc animalele a provocat moartea a cel puțin 20 de elefanți în ultimii opt ani, potrivit AP.
Groapa de gunoi se află în satul Pallakkandu, situat la 210 kilometrii de capitala Sri Lankăi, Colombo. Cercetările au arătat că elefanții morți au înghițit cantități uriașe de plastic nedegradabil provenit din groapa de gunoi, potrivit unui veterinar de animale sălbatice.
„Singurele lucruri pe care le-am depistat în urma examinării post-mortem au fost polietilenă, ambalaje de alimente, plastic, alte non-digerabile și apă”, a spus veterinarul. „Alimentele pe care le mănâncă de obicei elefanții nu au fost găsite.”
Elefanții sunt animale sacre în Sri Lanka, dar sunt și în pericol de dispariție. Cu toate că în secolul XIX erau 14.000 de elefanți, în 2011 mai erau doar 6.000.
Animalele sunt tot mai vulnerabile din cauza reducerii și degradării habitatului lor natural. Mulți elefanți se apropie tot mai mult de așezările oamenilor în căutare de mâncare, iar unii dintre ei sunt omorâți de braconieri sau de fermieri deranjați de daunele agricole provocate de animale.
Elefanții înfometați își caută hrana în groapa de gunoi și ajung să consume plastic și obiecte ascuțite care le distrug sistemul digestiv, a explicat veterinarul. „Apoi, elefanții nu mai pot să mănânce și devin prea slăbiți pentru a putea să rămână în picioare”, a spus veterinarul. „Când se întâmplă asta, nu mai pot găsi hrană și apă, ceea ce le grăbește sfârșitul.”
Groapa de gunoi în care și-au găsit sfârșitul elefanții, construită din ajutoare de la UE
În 2017, guvernul a anunțat că va începe să recicleze deșeurile din gropile de gunoi din apropierea zonelor sălbatice pentru a preveni situația în care elefanții ajung să consume plastic. Autoritățile au mai spus că vor monta garduri electrice în jurul gropilor pentru a ține animalele la distanță. Niciuna din măsuri nu a fost implementată.
Există 54 de gropi de gunoi în apropierea rezervațiilor naturale din toată țara și în jur de 300 de elefanți care le dau târcoale, potrivit oficialilor. Groapa de gunoi din satul Pallakkandu a fost construită în 2008 cu ajutorul Uniunii Europene. Gunoiul colectat din nouă sate din apropiere este aruncat în groapă, dar nu este reciclat.
În 2014, gardul electric care proteja zona a fost lovit de fulger, iar autoritățile nu l-au mai reparat, ceea ce a permis elefanților să intre înăuntru și să caute prin gunoaie. Localnicii spun că elefanții s-au mutat foarte aproape de groapa de gunoi, iar sătenii sunt tot mai speriați.
Mulți dintre localnici folosesc artificii pentru a speria animalele când umblă prin apropierea satului, iar alții și-au construit garduri electrice în jurul caselor.
„Cu toate că îi considerăm un pericol, elefanții sălbatici sunt și o resursă”, a spus un consilier local. „Autoritățile trebuie să găsească o metodă de a proteja atât viețile oamenilor, cât și pe cele ale elefanților așa încât să putem să ne continuăm activitățile agricole.”