Considerat vărul mai puţin inteligent al omului modern, omul de Neanderthal a lăsat în urmă desene rupestre, o activitate considerată de oamenii de ştiinţă drept un pas cognitiv major în evoluţia umanităţii, potrivit unei lucrări ştiinţifice publicate luni, care prezintă descoperirea în premieră a unei forme de artă creată de o specie dispărută, scrie Mediafax.
Descoperirea reprezintă "o contribuţie majoră la redefinirea concepţiei noastre privind cultura omului de Neanderthal", a declarat specialistul în preistorie William Rendu, de la Centrul Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică, care nu a fost implicat în proiect. "Ne aflăm în faţa unei noi dovezi foarte puternice privind capacitatea omului de Neanderthal de a avea o gândire simbolică complexă" şi "exprimare abstractă", abilităţi despre care se credea anterior că aparţin doar omului modern timpuriu, a mai explicat Rendu.
Cercetătorii au descoperit, în ultimii ani, că omul de Neanderthal îşi îngropa morţii, îşi picta corpul, folosind pigmenţi roşii şi negri, purta bijuterii din cochilii şi pene şi îşi îngrijea bătrânii şi bolnavii. Toate acestea sunt dovezi clare ale unui raţionament complex. Însă, până de curând, nicio formă de artă care să aparţină în mod sigur acestei specii umane nu fusese descoperită.