Descoperire: Delfinii „se strigă pe nume”, indică studiul unei echipe de biologi scoţieni
Data publicării:
Se ştie că delfinii sunt animale inteligente, dar biologii continuă să descopere lucruri uimitoare despre aceste mamifere. O echipă de cercetători scoţieni a aflat că delfinii se strigă unul pe celălalt „pe nume”. Mai exact, delfinii scot sunete diferite pentru a se deosebi între ei atunci când se cheamă unul pe altul în adâncuri, dar şi ca să nu se piardă de restul grupului.
Studiul a fost realizat de biologii de la Universitatea Saint Andrews din Scoţia şi a fost publicat luni în Statele Unite. Ei au monitorizat 200 de delfini sălbatici din largul coastelor scoţiene, au înregistrat sunetele scoase de fiecare exemplar în parte şi au descoperit că fiecare membru al grupului are un nume la care „răspunde”.
În trecut, oamenii de ştiinţă descoperiseră că delfinii îşi dezvoltă propriul fluierat, ca o semnătură personală sau ca un nume, încă din primele luni de viaţă. Aproape jumătate din totalul fluierăturilor utilizate de un delfin sălbatic sunt efectuate pentru a-şi comunica propriul nume sau pentru a-şi anunţa sosirea într-o anumită zonă, precizează King.
Se ştie că şi alte animale precum păsările cântătoare, liliecii sau papagalii sunt capabile să copieze sunete din mediul în care trăiesc şi să dezvolte un repertoriu cu „prenume”. Totuşi, doar papagalii şi delfinii par să folosească nume pe care le-au învăţat pentru a-şi striga semeni sau pentru a indica obiecte.