Dorina Coman munceşte la delfinariu de aproape 20 de ani, iar în ultima perioadă numai dragostea pentru delfini a determinat-o să nu-şi dea demisia. De anul trecut însă, fiica ei a venit la facultate în Capitală, iar femeia nu se mai descurcă financiar, în condiţiile în care câştigă 1.100 de lei lunar.
Dorina Coman, dresor de delfini: Când salariul este foarte foarte mic, normal că pasiunea uneori dă înapoi.
Numai ea şi Florin Mazilu mai dresează acum cei doi delfini vedetă de la delfinariul din Constanţa. Nu pentru mult timp însă. Ambii şi-au dat demisiile, iar conducerea instituţiei trebuie să le găsească înlocuitori până la sfârşitul lunii ianuarie.
Florin Mazilu, dresor de delfini: De patru ani lucrez aici şi de patru ani am avut aceleaşi probleme: salariile foarte mici, dar dragostea faţă de animale şi promisiunile care au fost ne-au ţinut alături de Delfinariu.
În vară, la Delfinariu, erau 5 dresori, dar trei au plecat, tot din cauza salariilor mici. Complexul de Ştiinţe ale Naturii, din care face parte şi Delfinariul este încadrat ca muzeu, iar grila de salarizare este stabilită de Ministerul Culturii şi nu poate fi modificată. În alte ţări, dresorii sunt mult mai bine plătiţi. De exemplu, în Lituania primesc 600 de euro, în Grecia 1200 de euro, iar în Italia 2000 de euro. La noi, reprezentanţii delfinariului au scos acum 3 posturi la concurs pentru un salariu de numai 1.100 de lei pe lună.
Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii: Trebuie să ştie să înoate, în orice condiţii şi încălţat cu cizme, deci să înoate bine. Să aibă dragoste de animale, trebuie să aibă pricepere, trebuie să ştie să lucreze comportamente cu acestea, fiindcă se cere mult, se cere mult de la un dresor. Nu faci un semn unui delfin şi gata. Trebuie să înţelegi delfinul.
Concursul de angajare se va încheia pe 15 ianuarie.