Ministerul Mediului spune că administraţia Parcului Naţional Semenic nu a făcut nicio propunere pentru un plan de management al exploatării lemnului din aria protejată. Este răspunsul oficialilor de la Bucureşti după ce organizaţiile de mediu au reclamat că au fost tăiate ilegal cel puţin 50 de hectare de pădure, în acea zonă. Inspectorii silvici au spus că nu pot controla defrişările tocmai pentru că nu există acel plan de management.
Zona defrişată se vede în imaginile înregistrate din dronă de un telespectator Digi24. 50 de hectare de pădure au dispărut, spun ecologiştii.
„Romsilva face ce vrea acolo. Eu spun că sunt ilegale în contextul faptului că nu există un plan de management. Am cerut public Ministerului Mediului să impună acest plan, după 13 ani de zile”, spune Corneliu Sturza, preşedintele GEC Nera.
Reprezentanţii Gărzii Forestiere Timişoara, care gestionează şi fondul forestier din Caraş-Severin, au aflat şi ei de problemă. Cei care ar trebui să se îngrijească de păduri spun însă că nu pot opri defrişările, în lipsa unui plan de management aprobat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Acesta ar fi cel care stabileşte ce şi cât lemn poate fi tăiat.
„Conform amenajamentului silvic, aici s-au executat lucrările propuse: tratamentul tăierilor progresive - racordare, împăduriri în completarea regenerării naturale, îngrijirea seminţişurilor şi ajutorarea regenerărilor naturale. Toate aceste lucrări au avut avizul favorabil al Administraţiei Parcului Naţional Semenic”, arată Garda Forestieră Timişoara.
Ministerul Mediului spune însă că, înainte de a fi aprobat la Bucureşti, planul de management trebuie realizat de Administrația Parcului Național.
„De la înființare și până în prezent, Administrația Parcului Naţional Semenic-Cheile Carașului nu a prezentat un proiect de plan de management pentru a parcurge procedura de evaluare de mediu (...) şi pentru a fi aprobat de către autoritatea publică centrală”, arată un comunicat al Ministerului Mediului.
Instituția a anunţat şi că va trimite în Semenic echipe de control.
Anul acesta, inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit peste 3.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, echivalentul a 85 de camioane pline, a căror valoare depăşeşte un milion de lei.