Este vorba despre un sistem inovativ, se orientează după razele soarelui, având o staţie meteo încorporată, care îi furnizează datele necesare.
Tehnologia foloseşte exclusiv energia solară. Trackerele se vor mişca pe cele două axe cu ajutorul unui sistem hidraulic, acţionat de două motoare electrice. Acestea din urmă vor folosi şi ele energia solară.
Centrala fotovoltaică alcătuită din nu mai puţin de 432 de panouri solare a fost construită din bani europeni. A costat două milioane de lei. Când va fi gata, va alimenta însă toate instituţiile publice şi va asigura şi iluminatul stradal al staţiunii.
Victor Moraru, primarul oraşului Amara: „Vom cumpăra mai puţină energie electrică de la furnizorul nostru, ne va crea o oarecare economie importantă, de aproximativ 400.000-500.000 de lei. La nivelul bugetului oraşului Amara este o sumă importantă”.
Ideea le surâde şi localnicilor. „Nu se mai consumă nimic şi investiţia se amortizează în câţiva ani de zile”, spune unul dintre aceștia.
În momentul de faţă, staţiunea Amara, care are puţin peste 7.300 de locuitori, plăteşte anual peste 600.000 de lei furizorului de energie electrică.
Victor Moraru: „Va acoperi aproximativ 70%-80% din consumul de energie. Am dori să înlocuim şi centralele de la şcoală, de la gradiniţă, de la instituţiile publice, care la acest moment sunt pe gaz. Îmi doresc să devenim independenţi din toate punctele de vedere şi acesta este un mic început”.
Autorităţile locale spun că centrala va funcţiona la capacitate maximă de la începutul anului viitor şi va produce o sută de kilowatti pe oră.