Cum va produce Marea Eclipsă Americană venituri de milioane de dolari

Data publicării:
Partial Solar Eclipse
DINSLAKEN, GERMANY - JANUARY 04: The sun is seen covered by the moon during a partial solar eclipse on January 4, 2011 in Dinslaken, Germany. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

O eclipsă totală de soare va fi vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite. Este prima care traversează America de Nord, de la un ţărm la celălalt, după 99 de ani. Se estimează că fenomenul va atrage cel mai mare număr de spectatori din istorie. Acest lucru poate înseamnă venituri de milioane de dolari pentru micile orașe situate în zonele de unde va putea fi observată eclipsa totală.

În jurul fenomenului astronomic a apărut o mică industrie. Pe lângă ochelarii speciali, piaţa americană a fost invadată de tot felul de produse dedicate eclipsei: gogoşi cu glazură de ciocolată neagră, băuturi spirtoase, pantofi de sport... Nu lipsesc timbrele, iar un lanţ de restaurante împachetează pizza într-o cutie ce poate fi transformată într-un dispozitiv artizanal pentru urmărirea eclipsei.

Orăşelele de unde se va vedea cel mai bine momentul în care umbra lunii acoperă soarele se pregătesc de multă vreme, chiar ani în unele cazuri, să primească vizitatori.

Pe banda de totalitate locuiesc 12 milioane de americani, dar se estimează că acolo vor ajunge şi câteva milioane de turişti.

Madras, Oregon, este unul dintre primele oraşe de unde se va vedea eclipsa.

Lisa Vattimo, organizatorul evenimentului: „Pot să spun că era un orăşel agricol adormit... Nu avem cum să numărăm câţi oameni vor veni. Ştim că vor fi mulţi.”

În Casper, Wyoming, au fost investite 8 milioane şi jumătate de dolari pentru construirea unei noi pieţe centrale.

Turist: „Îmi place cum în mijlocul zilei se întunecă şi temperatura scade, natura tace şi totul capătă o lumină stranie oţelie. E cu adevărat ciudat.”

Carbondale, Illinois, este situat în zona în care eclipsa se va vedea cel mai mult timp… adică puţin peste 2 minute şi jumătate.

Andrew Guyton, manager cafenea: „Ieri am avut cei mai mulţi clienţi dintotdeauna.”

Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ, scrie News.ro. 

Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al "eclipsei eurasice" din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.

Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific. 

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României. Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida. 

Au fost planificate căsătorii care să coincidă cu marele moment, expediţii cu canoe şi chiar o transmisie în direct a hit-ului "Total Eclipse of the Heart", cântat de britanica Bonnie Tyler. 

"O mare parte a populaţiei va putea să vadă cu uşurinţă eclipsa", a spus pentru AFP James Webb, de la Universitatea din Florida. "Pentru că tot sunt mulţi cei care neagă astăzi ştiinţa, aceasta va fi ocazia de a le arăta ceea ce ştim cu adevărat despre sistemul solar", a subliniat el. 

O eclipsă parţială va putea fi vizibilă luni, de pe coasta de nord-vest a Statelor Unite, puţin după ora locală 16.00. Ea va deveni totală trecând pe deasupra coastei Oregonului, la ora locală 17.16, apoi va urma traiectoria diagonală până la ora 18.48, în Carolina de Sud, pe coasta Atlanticului, în sud-estul ţării. 

Fenomenul va fi vizibil, dar doar ca eclipsă parțială, și în unele părţi din vestul Europei, la apusul soarelui: în Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Franţa şi Peninsula Iberică. Însă va putea fi urmărit de toată lumea pe site-ul NASA special dedicat evenimentului astronomic.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunțul Banca Transilvania pentru toți clienții, noutatea majoră din BT Pay. Cum faci carduri de credit sau...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Crăciun de lux. Jennifer Lopez, într-o ținută de mii de dolari, în vacanța ei extravagantă din Aspen
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...