Spectacolul de culori care s-a văzut luni seară pe cerul Capitalei nu este ceva ieșit din comun. Practic, a fost un apus de soare proiectat pe un fundal de nori care anunță furtuna, a explicat climatologul Roxana Bojariu.
Cerul se colorează în roșu la răsărit și la apus, când razele soarelui ajung la noi după ce traversează o distanță mai mare prin atmosferă. Acest lucru face ca razele cu lungimi de undă mai lungi, care apar roșii în spectrul vizibil, să ajungă nedeviate la noi, astfel că acea zonă a cerului apare în roșu, a spus climatologul Roxana Bojariu la Digi24. Dacă un astfel de fenomen este „proiectat” pe un fundal de nori, cum s-a întâmplat luni seară, spectacolul este garantat.
„Avem de-a face cu niște nori mai deosebiți, nori cu extindere pe orizontală, care au formă de rulou. Ei sunt asociați de obicei cu nori de furtună și vin în fața furtunii, ne avertizează că urmează intensificări de vânt și manifestări ale unor furtuni puternice, ce vin în spate.
Dar pe fundalul acestor nori avem lumina de apus și știm că lumina vizibilă, pe care ochiul nostru o percepe, e compusă din mai multe radiații cu lungimi de undă diferite – lungimile de undă scurtă sunt cele violet, albastru, iar cele de undă lungă sunt roșii. Atunci când soarele este la răsărit sau la apus, (lumina – n.r.) traversează o mai mare distanță prin atmosferă până să ajungă la ochiul observatorului, comparativ cu lumina de amiază. Și atunci, datorită caracteristicilor compoziției atmosferei, mărimii moleculelor de azot, de oxigen, a altor ingredienți din atmosferă, aceste unde cu lungimi diferite se comportă diferit, se împrăștie. La la răsărit și la apus, lumina ajunge cu componenta roșie, cea care este cel mai puțin împrăștiată, datorită lungimii de undă mai mari. Și pe fondul acestor nori, ne dau aceste imagini extraordinare care au fost surprinse”, a explicat Roxana Bojariu la Digi24.
Un val de nori a acoperit Bucureștiul luni seară, la apus, creând imagini spectaculoase pe cer, la întâlnirea cu ultimele raze ale Soarelui.
Editor: B.P.