Banana are numeroase virtuți nutritive. Dar știați că și coaja ei poate avea nebănuite întrebuințări? Înainte de a o arunca, gândiți-vă mai bine!
Ușor de transportat, hrănitoare, disponibilă în orice anotimp, banana este apreciată de foarte mulți oameni. Românii consumă în medie circa 10 kg de banane pe an pe cap de locuitor. Imaginați-vă ce cantitate de coajă rămâne în urmă!
Scoateți o așchie
V-a intrat o așchie urâtă de lemn în deget? Nu este necesar să vă traumatizați pielea și mai mult: așezați interiorul coajei de banană peste așchie și fixați-o așa timp de câteva ore cu ajutorul unui bandaj. Enzimele din coaja de banană vor ajuta la dizolvarea bucății de lemn, pe care apoi o puteți îndepărta cu ușurință.
Mâncați-o!
Considerată la noi drept un deșeu, coaja bananei este foarte apreciată în anumite țări, precum India, unde se consumă la grătar, fiartă sau mixată în smoothie. Pentru asta este nevoie de banane bine coapte (și bio), când coaja este mai subțire și mai puțin fibroasă.
Coaja de banane este foarte bogată în potasiu, magneziu și vitaminele B6 și B12, care joacă un rol esențial în metabolism.
Păstrați carnea moale
Puneți coaja de banane cu partea interioară pe carne, atunci când faceți friptură, fie că e la tigaie, fie că e la cuptor. Coaja va reține apa și va împiedica bucata de carne să se deshidrateze și să se usuce, conferindu-i totodată și o savoare specială.
Hrăniți plantele verzi
Bogată în nutrienți și minerale, coaja de banane favorizează creșterea plantelor. Se poate îngropa direct la câțiva centimetri în jurul rădăcinilor sau se poate fabrica un îngrășământ lichid lăsând coaja la macerat timp de câteva zile într-o găleată cu apă, pe care apoi o strecurați.
În fine, coaja de banană este perfectă pentru compost, pentru că se degradează ușor și în plus este foarte apreciată de râme.
Îndepărtați afidele (păduchii plantelor)
Banana pare să producă repulsie afidelor (păduchii plantelor), așa că „tapetați” cu câteva coji de banane solul din jurul trandafirilor, pomilor fructiferi și legumelor cu frunze (speciile cele mai sensibile la acest parazit). Bonus: mirosul de zahăr va atrage, în schimb, fluturii, excelenți polenizatori.
Îngrijiți-vă pielea
În medicina tradițională, coaja de banane accelerează cicatrizarea, atenuează durerea în cazul arsurilor, ameliorează acneea sau unele dermatoze precum eczemele sau psoriazisul. Se poate aplica, de asemenea, ca o cataplasmă pe arsuri solare sau frecați ușor coaja de părțile iritate și lăsați-o câteva ore. Atenție: folosiți o banană bine coaptă, altfel efectul poate fi iritant.
Faceți-vă părul să strălucească
Nu e întâmplător că în comerț se găsesc numeroase șampoane pe bază de banană: are calități hrănitoare și hidratante pentru păr și-l face mai mătăsos. O rețetă simplă pentru acasă: frecați-vă părul cu partea interioară a cojii de banană și clătiți bine!
Faceți vânătăile să dispară
Pentru a evita o dizgrațioasă urmă albastră după o lovitură, frecați ușor partea vătămată a pielii cu o coajă de banană. Asta va opri cel puțin extinderea vânătăii. Iar miezul bananei folosiți-l pentru o salată de fructe exotice cu un ananas și un papaya: aceste două fructe conțin bromelaină, o enzimă care inhibă formarea cheagurilor de sânge.
De evitat
Nu încercați să curățați pantofii sau canapeaua de piele cu coajă banană! Acest sfat, deși îl dau multe site-uri, se dovedește totuși păgubos: fibrele din coajă au tendința de a rămâne agățate la nivelul cusăturilor și oxidându-se, vor lăsa urme vizibile.
Redactor: Luana Păvălucă