Cum pot fi folosite ciupercile la extragerea aurului din telefoane
Data publicării:
Industria IT este de multe ori condamnată pentru gradul mare de poluare pe care îl creează în procesele de producţie. Şi cum de obicei o putere mare vine şi cu o responsabilitate pe măsură, se încearcă găsirea de noi mijloace de producţie „eco”. Un exemplu: finlandezii folosesc ciupercile pentru a extrage aur din electronicele vechi.
În telefoanele vechi se găsesc o mulţime de circuite cu metale preţioase. Din 100.000 de telefoane mobile se pot aduna aproximativ 2,4 kilograme de aur, 25 de kilograme de argint, 900 de kilograme de cupru, precum şi alte metale preţioase şi semipreţioase. Deşi o industrie profitabilă, recoltarea metalelor din electronice vechi este însă un proces destul de neplăcut.
În Europa şi Statele Unite ale Americii, telefoanele trec printr-un proces toxic în care se folosesc chimicale ca acidul sulfuric sau cianura pentru a recupera metalele, ceea ce poluează mediul. Cercetătorii au descoperit însă un nou proces natural, care se foloseşte de ciuperci.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare VTT din Finlanda au creat un prototip de „covor bio” din micelii, părţi foarte mici ale ciupercilor care cresc sub pământ. După ce telefoanele sunt strivite într-o pudră fină, sunt amestecate cu miceliile modificate astfel încât să atragă aurul. Cercetătorii arată că procesul recuperează până la 80% din aur, spre deosebire de 10 sau 20% - procentul mediu recuperat prin procesul toxic cu cianură.
Ciupercile sunt adesea folosite în procese similare, precum absorbţia petrolului sau a altor chimicale, însă această nouă utilizare le va face cu siguranţă foarte populare în industria hi-tech.