Toate fotografiile definitorii pentru pandemia de coronavirus par să includă un lucru – plasticul. Măști sanitare, mănuși chirurgicale, echipament de protecție și saci – criza coronavirusului a dus la o creștere rapidă a cererii și producției de obiecte din plastic. Criza ecologică cu care ne confruntăm ar putea să fie puternic accentuată, în acest fel, de cea a coronavirusului, relatează CNN.
Producția de astfel de obiecte este necesară, iar guvernele fac tot ce le stă în putință pentru a își mări stocurile de măști și mănuși. Însă tot acel plastic trebuie să ajungă undeva, iar activiștii de mediu se tem că acesta va ajunge să polueze, adăugând astfel o nouă provocare la criză ecologică.
De la oameni care aruncă mănuși și măști sanitare pe străzi, la reglementările ecologice împotriva plasticului desființate, întrerupte sau amânate, criza ecologică a coborât rapid pe locul 2 în topul importanței față de cea mai semnificativă criză de sănătate publică din perioada contemporană.
Toate acestea ar putea, însă, să se transforme într-un dezastru pentru oceanele deja extrem de poluate cu plastic.
„Zeci de măști și mănuși chirurgicale zac aruncate peste tot în zona în care locuiesc, în Washington DC. A plouat aici timp de două zile, iar apa le duce spre canalizare, de unde ajung Râul Anacostia, Chesapeake Bay și apoi în Oceanul Atlantic”, spune John Hocevar, director de campanie la Greenpeace SUA.
Un studiu din 2019 arăta că producția globală de plastic a crescut de patru ori în ultimele patru decenii, iar autorii săi avertizează că dacă această tendință continuă, producția de plastic va fi responsabilă pentru 15% din emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.
Alte studii au estimat că 8 milioane de tone de gunoi de plastic ajung în ocean, anual, iar această cifră nu face decât să crească.
Editor: Adrian Dumitru