Foto: Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare
„Au fost semnalate anterior episoade sporadice de albire a coralilor, dar speciile din această zonă nu au fost atinse până acum”, spune ICD într-un comunicat.
Timp de câteva săptămâni cercetătorii de la ICD au monitorizat arhipelagul și au constatat un fenomen de albire fără precedent în jurul lagunei, cu precădere în zona de coastă.
Chiar dacă a plouat timp de câteva zile în Noua Caledonie, din cauza ciclonului Winston care a lovit Fiji, temperaturile au depășit 35 de grade în timpul verii.
Mai multe recifuri de corali vor fi monitorizate săptămânal pentru o mai bună înțelegere a originilor fenomenului și a impactului pe care schimbarea climatică îl are asupra acestor recifuri.
Atunci când cresc temperaturile, coralii „se sting”, adică se decolorează, ceea ce duce la aporturi nutritive insuficiente, fenomene ce conduc la moartea recifelor.
Coralii se hrănesc cu alge microscopice, care trăiesc în mari colonii la suprafața lor. Prin fotosinteză se eliberează energie în țesuturile coralilor, care îi permit să își construiască scheletul de calciu ce găzduiește aceste alge unicelulare. Când coralul est supus unui stres, cum ar fi creșterea semnificativă a temperaturii apei, el se debarasează de aceste alge și se albește, scrie Agerpres.
Oameni de știință au atras atenția anul trecut că fenomenul El Nino, care se va încheia în primăvara acestui an, ar putea provoca în 2016 cel mai grav episod de albire a coralilor înregistrat vreodată.
„Dacă situația continuă să se agraveze, Marea Barieră de Corali va suferi o albire generalizată, asociată cu mortalitatea pe care o provoacă acest fenomen, cea mai frecventă consecință a creșterii nivelului apelor și temperaturilor mării", a declarat cercetătorul Ove Heogh-Guldberg.
Dispariția recifurilor de corali are un impact important asupra ecosistemului marin deoarece ele furnizează hrană și adăpost multor specii de pești și crustacei.
El Nino este un fenomen neregulat, care duce la creșteri ale temperaturii apei din Pacific, ploi puternice în unele zone, secetă în altele, și vânturi de intensitate slabă. Cercetătorii sunt de părere că încălzirea climatică ar putea crește frecvența acestui fenomen potențial distrugător.