Noi violențe între separatiști și forțele de ordine, în Noua Caledonie. Mai multe clădiri au fost incendiate

Data actualizării: Data publicării:
noua caledonie
Din 13 mai, Noua Caledonie este pradă unor revolte violente provocate de adoptarea de către Adunarea Naţională a Franţei a unui proiect de reformă constituţională. Sursa foto: Profimedia Images

Mai multe clădiri, printre care o secţie de poliţie şi o primărie, au fost incendiate în Noua Caledonie în cursul nopţii de duminică spre luni, după ciocniri între separatişti şi forţele de ordine. Luni dimineaţa, multe şcoli au rămas închise din cauza noului val de violenţe. 

"Noaptea a fost agitată şi marcată de tulburări pe toată insula principală, pe insulele Pins şi Maré, necesitând intervenţia a numeroase întăriri: altercaţii cu forţele de ordine, incendieri şi baraje", a indicat luni într-un comunicat Înaltul comisariat, reprezentant al statului în acest arhipelag francez din Pacificul de Sud, citat de Agerpres.

La Dumbéa, la nord de Nouméa, principalul oraş din Noua Caledonie, au fost incendiate sediul poliţiei municipale şi un garaj. Au intervenit patru vehicule blindate, dintre care unul de ultimă generaţie - un Centaur -, a observat un jurnalist al AFP.

Au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi separatişti la Bourail, comună situată la mai puţin de 200 de kilometri nord de Nouméa, care s-au soldat cu un rănit, a aflat AFP.

La Nouméa, Înaltul comisariat a raportat "mai multe incendii controlate", în special la Ducos şi în cartierul Magenta, adăugând că au fost incendiate "sediul şi vehicule ale poliţiei municipale, precum şi maşini particulare".

"În mai multe locuri din Paita (la nord de Nouméa) au fost comise infracţiuni, distrugeri şi tentative de incendiu", a adăugat Înaltul comisariat, subliniind că "a fost implicată şi brigada teritorială din Maré".

Luni dimineaţa, multe şcoli au rămas închise din cauza violenţelor reînnoite, iar drumul expres care duce la spital era blocat de ambele părţi.

Din 13 mai, Noua Caledonie este pradă unor revolte violente provocate de adoptarea de către Adunarea Naţională a Franţei a unui proiect de reformă constituţională ce ar permite un dezgheţ al corpului electoral şi care, potrivit detractorilor săi, ar marginaliza şi mai mult poporul autohton kanak. Evenimentele au făcut nouă morţi, printre care doi jandarmi, şi pagube imense, estimate la peste un miliard de euro.

Sâmbătă, şapte activişti pentru independenţă caledonieni având legătură de un colectiv suspectat de autorităţile franceze că ar fi orchestrat tulburările împotriva reformei electorale au fost puşi sub acuzare şi trimişi în Franţa continentală în arest preventiv.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"