Consultantul fiscal care a alergat la minus 70 de grade pentru pădurile României
Costumul de economist se asortează de minune cu mantia de super-erou. Cel puţin în cazul unui tânăr de la Slatina care a alergat la cel mai dur maraton din lume, la Polul Nord. Şi a reuşit să termine cursa pe care doar 20 de oameni au dus-o la capăt în ultimii opt ani. A rezistat gerului nemilos, oboselii crunte şi halucinaţiilor chinuitoare cu gândul la scopul lui: să atragă sponsori pentru împădurirea României.
„Salut, sunt Vlad, consultant fiscal şi îmi place să alerg. Alergatul pentru mine este o pasiune şi o practic cu mare plăcere pentru Pădurea Copiilor” - așa se prezintă Vlad Tănase.
Plăcerea îl face să sacrifice în fiecare zi câteva ore de odihnă. Începe să alerge înainte să răsară soarele. Este conştient că un antrenament ratat poate să îl coste viaţa la următoarea cursă. Pentru că Vlad alege cele mai dure competiţii.
A alergat 220 de kilometri la ultramaratonul din jurul lacului Balaton, de exemplu, dar încercarea supremă a avut-o anul trecut la Polul Nord. Şapte zile şi zece ore, 566 de kilometri străbătuţi.
„Devastator şi înălţător în acelaşi timp, pentru că ce s-a întâmplat acolo a fost de pe altă planetă din toate punctele de vedere”, mărturisește Vlad Tănase.
Cursa de Pol a fost cumplită, îşi aminteşte Vlad. Nici acum nu ştie dacă încercările fizice au fost mai grele sau cele psihice.
„Am avut o medie cam de minus 30 de grade. A mai fost o noapte în care am înnoptat afară şi în care temperaturile au fost de aproximativ minus 40 de grade, cu vânt de 80 la oră şi umiditate, pentru că acea porţiune se desfăşura pe albia îngheţată a unui fluviu, iar corpul resimţea undeva la minus 70. A fost crunt”, povestește Vlad.
Alt pericol pentru creierul concurenţilor de la maratonul polar a fost şi întinderea nesfârşită de gheaţă şi zăpadă pe care nu se vedea nimic altceva. Albul răpea orice punct de reper.
„În ultima zi, am văzut turla bisericii din orăşelul care era finish-ul aievea, de parcă era în faţa noastră timp de zece ore. Şi nu ajungeam la ea. A fost devastator pentru psihic”, spune maratonistul.
Atunci a înţeles despre ce vorba și de ce organizatorul a spus că e o competiție de o duritate extremă.
„De ce timp de, nu ştiu, şapte opt ani de când durează cursa asta au terminat-o doar 20 de oameni. De ce? Distanţa se poate face, condiţiile meteo şi l-am întrebat pe organizator. Ne-a spus "băieţi o să vedeţi. Am avut anul trecut nu mai ştiu, cinci sau şase soldaţi din Marina Marii Britanii şi a terminat doar unul". Ne-a spus, "cursa asta nu e una în care să îţi arăţi muşchii, o să îmi daţi dreptate". Şi i-am dat”, recunoaște Vlad.
Românul nu a abandonat cursa, deşi s-a accidentat şi a avut halucinaţii. Spune că l-a ajutat enorm tricolorul pe care l-a purtat tot timpul cu el.
„L-am luat cu mine la toate încercările grele şi am scris pe el cursele la care l-am luat. L-am avut şi la Cercul Polar legat de sanie în permanenţă în acele şapte zile şi îl priveam cum era plin de zăpadă şi îngheţat şi crede-mă că nu ai idee ce baterie reprezintă”, mărturisește Vlad.
Impresionat de schimbările climatice pe care le-a simţit şi la Polul Nord, unde gheţarii se topesc alarmant de repede, Vlad Tănase sprijină Asociaţia Pădurea Copiilor. Aceasta îşi propune să împădurească tot mai multe zone din sudul ţării.
„Vlad a spus, măi, eu alerg, am nevoie de aer, de oxigen, o să o fac pentru păduri”, declară Teodora Pălărie, preşedintele Asociaţiei „Pădurea Copiilor”.
Vlad nu se uită în urmă, ci priveşte la viitor. Se pregăteşte pentru două curse importante. Prima va fi în mai, când trebuie să înoate în apă rece peste şapte kilometri şi jumătate, să meargă 369 de kilometri cu bicicleta şi să alerge 84 de kilometri off road.
În septembrie, provocarea se va muta în Ţara Galilor, la o competiţie cu nume înfricoşător: „The Brutal”. 12 kilometri înot, 540 de kilometri cu bicicleta şi 126 de kilometri de alergat. Şi toate trebuie făcute în 60 de ore.
Dar Vlad nu se sperie. Experienţa de la Polul Nord l-a întărit. E drept, a avut şi ajutor. A concurat alături de Andrei Roşu, alt ultramaratonist român de succes. S-au susţinut şi sprijinit până au reuşit. Iar acum au un mesaj pentru noi toţi.
„Oameni buni, uitaţi-vă la noi, la mine şi la Vlad, suntem oameni obişnuiţi, poate v-aţi aşteptat să avem doi metri lungime şi doi lăţime, dar suntem cât se poate de normali şi dacă noi putem realiza astfel de lucruri, puteţi realiza şi voi orice”, spune Andrei Roșu, concurent la Arctic 6633.
Citiți și:
Învingătorii de la Polul Nord s-au întors acasă
- Etichete:
- andrei rosu
- vlad tanase
- maraton polul nord
- consultantul fiscal care alearga
- ultramaratonist
- arctic 6633
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News