Cine sunt responsabilii de apariția somnului african în Delta Dunării, o specie invazivă considerată periculoasă

Data publicării:
Somn african, prins și pus pe iarbă.
Somnul african, o specie invazivă, descoperită în Delta Dunării. Foto: Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării

Trei cherhanale ar fi responsabile de apariția somnului african în Delta Dunării, specie invazivă considerată un pericol, pentru că poate afecta întreaga resursă piscicolă. După ce pescarii au prins mai multe exemplare, o echipă de inspectori ecologici a efectuat controale la agenții economici din zonă.  Organele de control ale Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii Naționale de Mediu au constatat o diferență de 34 de kilograme de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, "cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc".

Trei cherhanale din jurul localității Crișan din Deltă sunt suspectate că au scăpat accidental somn african în Dunăre, specie invazivă considerată un pericol pentru resursa piscicolă, se arată într-un comunicat al Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD).

”În urma semnalării prezenței speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”, respectiv în apropierea localității Crișan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenții economici situați pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localității Crișan, și anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL și la complexul turistic Lebăda.

Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african. În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg.

Restul cantității de pește rămase, respectiv 3784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, și anume pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”, dar nu s-a dispus și eliminarea țarcurilor amplasate ilegal, această dispoziție fiind dată ulterior, la controlul din 03.08.2021. În urma controlului din data de 09.08.2021 s-a constatat că țarcurile au fost integral dezafectate.

Pentru a monitoriza în continuare prezența somnului african în RBDD s-a solicitat atât institutelor de cercetare cât și universităților cu care ARBDD colaborează pentru actualizarea Planului de management, cât și pescarilor, să informeze și să captureze imediat exemplarele observate, în vederea eliminării. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie”, se arată în comunicatul instituției. 

Pescarii din Delta Dunării au prins mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, iar situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România, a declarat, pentru Agerpres, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak. Acesta a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...