Ce înseamnă incendiile din Amazon pentru populaţiile de animale care locuiesc în pădure

Data publicării:
A New Living Rainforest Experience Is Launched At London Zoo
Tamarinul imperial, una dintre speciile native Pădurii Amazoniene FOTO: Oli Scarff/Getty Images

Arderea Pădurii Amazoniene are drept consecinţă nu doar pierderea unei importante surse de oxigen a planetei, dar şi distrugerea habitatului a mii de specii şi a balanţei unor ecosisteme foarte fragile. Acest lucru va pune o presiune adiţională pe multe specii pe cale de dispariţie, informează CNN.

Trebuie să ne aşteptăm la o pierdere semnificativă a vieţii sălbatice în zonă, explica Roberto Troya, vicepreşedintele pentru America Latină a Fondului Global pentru Viaţă Sălbatică (WWF). Pădurea Amazoniană include una din 10 specii cunoscute ale planetei, 40 000 de specii de plante şi peste 400 specii mamifere, 300 de reptile, 400 de amfibieni şi 3000 de specii de peşte de apă dulce.

Deşi este imposibil de determinat câte specii sunt într-o situaţie de risc, cel puţin în acest moment, până când oamenii de ştiinţă vor putea să vadă cât de întins este de fapt focul şi în ce regiuni ale pădurii s-a extins, ştim totuşi că niciuna dintre speciile din regiune nu sunt capabile să se confrunte cu astfel de incendii.

„Ştim că incendiile din Amazonia vor avea un efect răspândit pe mai multe populaţii de animale, pe specii care sunt deja pe cale de dispariţie, precum maimuţele păianjen sau tamarinul cu curmătură”.

Arderea arborilor duce, de asemenea, la pierderea habitatului păsărilor care îşi fac cuiburi înalte, iar fructele distruse afectează nutriţia animalelor care le consumă.

Jaguarul, o altă specie pe cale de dispariţie, va rămâne fără hrană, în condiţiile în care animalele mici cu care se hrăneşte, capibarele şi alte organisme acvatice, sunt afectate puternic de incendii. Chiar şi înainte de izbucnirea acestor incendii, WWF estima că jaguarul amazonian era în mare pericol din cauza fermierilor care îi ucideau pentru că le puneau în pericol animalele.

Nici speciile acvatice nu o duc prea bine – vidrele gigant de râu şi peştii cu care se hrănesc sunt puternic afectate de distrugerea habitatului lor. Cenuşa rezultată din ardere poate otrăvi râurile, iar căldura combinată cu carbonul rezultat modifică compoziţia chimică a apei, fapt afectează toate speciile care se dezvoltă sau se hrănesc în apă.

Mazeika Sullivan, ecologistă şi om de ştiinţă pentru probleme de mediu de la Ohio State University, a declarat pentru CNN că multe dintre animalele care locuiesc în pădurea tropicală „nu au evoluat pe un fundal care să ia în calcul focul”.

Acest fapt va face şi mai complicată situaţia lor, spre deosebire de alte specii din America de Nord care s-au adaptat la nişte ecosisteme în care astfel de incendii de pădure sunt mult mai comune. Ciocănitoarea cu spatele negru din America de Nord, de exemplu, este o pasăre adaptată la realităţile incendiilor şi se hrăneşte gândaci de lemn, o specie care locuieşte în copaci arşi, o altă adaptare la prezenţa focului.

Incendiile de pădure mistuie resursele verzi ale planetei de câteva săptămâni. În jurul lumii, păduri ard în Siberia, Amazon, Alaska, Groenlanda şi Insulele Canare. Supravieţuirea planetei noastre devine incertă în condiţiile în care principalele noastre surse de oxigen se fac scrum în mod accelerat.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...