Fondul Monetar Internațional estimează că la nivel global subvențiile pentru combustibilii fosili vor fi în acest an de 5.300 de miliarde de dolari, adică 6,5% din PIB-ul global. Mare parte din acest cost e însă ascuns. Nu sunt subvențiile directe virate în contul producătorilor sau consumatorilor, ci taxele prea mici care nu acoperă pagubele celor care au de suferit de pe urma poluării. Dincolo de problemele de sănătate ale populației expuse, oamenii mai plătesc și cu viața. Numărul morților premature din cauza poluării este de 450.000 de oameni anual doar în Europa. Șefa FMI, Christine Lagarde, le cere țărilor să crească urgent taxele pe poluare și să elimine complet subvențiile pentru cărbune, petrol și gaze naturale. Acum e momentul oportun, fiindcă prețul energiei s-a redus.
Christine Lagarde, directorul FMI: Ne uităm la partea fiscală înainte de toate și la modul în care aceasta poate fi de ajutor pentru umanitate, cum poate fi de ajutor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, și le spunem miniștrilor de finanțe, în cazul în care doriți mai multe venituri acum este momentul de a include externalitățile combustibililor fosili pentru a determina prețul corect.
Cele mai mari subvenții la nivel global sunt pentru cărbune și petrol, exact cele mai poluante forme de energie. Eliminarea lor ar aduce guvernelor venituri suplimentare de aproape 3.000 de miliarde de dolari, spune FMI. Emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 20%, iar numărul morților premature cauzate de poluare ar fi înjumătățite. Guvernele țărilor dezvoltate și-ar permite să reducă la jumătate taxele pe veniturile corporațiilor sau să acopere un sfert din cheltuielile de sănătate. În țările în dezvoltare banii câștigați din eliminarea subvențiilor directe sau indirecte ar acoperi de două ori cheltuielile de sănătate. Și cei de la ONU cer comunității internaționale să acționeze de urgență pentru a opri efectele poluării, aducând la lumină adevăratul cost al emisiilor.
Christiana Figueres, secretar Convenția Schimbărilor Climatice: Politicile pot fi implementate mai repede și, mai presus de toate, investițiile pot fi grăbite. Trebuie să facem pe repede înainte tot ce am trecut pe hârtie și să le facem pe toate la o scară mai mare.
Totuși nu e atât de simplu precum sună. O mișcare bruscă e greu de acceptat politic fiindcă implică și pierderea unor locuri de muncă. În plus, taxarea puternică pentru a include externalitățile, arată adevăratul preț, iar adevăratul preț e mare. Totuși FMI spune că dacă din veniturile fiscale mai mari ale statelor s-ar scădea prețul energiei scumpite tot s-ar ajunge la un câștig net de 1.800 de miliarde de dolari, adică 2,2% din PIB-ul global.