Business Club. Românii care muncesc în străinătate au salarii mai mici decât omologii lor

Data publicării:
doctori operatie

În momentul de față, angajații români au la dispoziție peste 1.100 de locuri de muncă în străinătate, scoase la concurs prin platforma Eures. Cele mai multe, 800 ,sunt la cules de căpșuni în Spania. Există însă oportunități și pentru românii cu un nivel ridicat de pregătire. De exemplu, o companie din industria auto germană cauta în România ingineri mecanici pentru fabrica sa din Stuttgart. Candidații trebuie să aibă cel puțin doi ani de experiență și să vorbească fluent engleza sau germana.

Salariul oferit: între 40.000 oi 45.000 de euro, brut, pe an, în funcție de performanță. Este un salariu cu aproximativ 10.000 de euro mai mic decât cel al unui angajat german cu experiență la fel de mare.

Astfel de diferențe exista și în Ungaria. O companie din Budapesta vrea sa își ocupe cu un român postul de manager adjunct de marketing și vânzari. Trebuie să aibă experiență atât în turism cât și în vânzari și trebuie să cunoască limba engleză la perfecție.

Salariul este curprins între 800 și 1000 de euro pe lună. Asta în condițiile în care atât în vânzari, cât și în marketing, salariul mediu în Ungaria sare de 1.000 de euro.

În mod asemănător, un medic oftalmolog român cu minimum trei ani de experiență va câștiga în Irlanda 4.000 de euro pe lună, potrivit unui anunț încă valabil pe platforma Eures. Adică 48.000 de euro pe an, cu aproximativ 2000 de euro mai puțin decât un oftalmolog irlandez.

În mod ironic, țara în care nu există astfel de diferențe salariale este Marea Britanie, unde ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari a creat o adevarată isterie mediatică. Britanicii angajează prin Eures asistenți medicali, asistenți sociali și îngrijitori din România. Și le oferă aceleași salarii pe care le primesc și britanicii încadrați pe aceste posturi. Contează însă și faptul că recrutările sunt făcute de autoritățile publice. Există așadar grile de salarizare clare.

Angajatorii privați au o predispoziție mai mare să le ofere românilor salarii mai mici. Chiar și așa, într-un studiu recent, companiile din Marea Britanie spuneau că nu îi interesează faptul că est-europenii se mulțumesc cu salarii mai mici, ci caută să angajeze oameni bine pregătiți din acest colț al Europei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”