Cantitățile de materiale valoroase din electronice sunt surprinzător de mari. De exemplu, dintr-un milion de telefoane mobile defecte pot fi extrase 9 tone de cupru, care costă 42.000 de euro, și 24 de kilograme de aur, în valoare de peste 3 milioane de euro.
Un calcul aproximativ bazat pe statisticile Ministerului Mediului arată că în România sunt vândute anual 2 milioane de telefoane noi. Acestea sunt cumpărate îndeosebi de cei care vor să-și înlocuiască telefoanele defecte care, astfel, se transformă în deșeuri de milioane de euro.
Și nu doar telefoanele conțin metale scumpe. Acestea se află în componența tuturor electronicelor și electrocasnicelor, pe care companiile producătoare încearcă să le valorifice cât pot de mult.
În marile orașe, colectarea acestor deșeuri este gratuită și este subvenționată tocmai de industria producătoare de electronice, care încearcă să recupereze metalele valoroase din aparatele defecte. Chiar și așa, numărul centrelor de colectare și reciclare este mic. Așa că mulți dintre posesorii de electronice și electrocasnice defecte le aruncă direct la gunoi, ceea ce reprezintă un pericol destul de mare pentru mediu.
Unele deșeuri ajung în centre de colectare clandestine, care trimit metalele reciclate în Asia. Îndeosebi în China, unde industria este într-o căutare constantă de materii prime. Ultimele statistici disponibile arată că această mafie a deșeurilor joacă un rol destul de important în gestionarea electrocasnicelor defecte din România.