Problema este că tehnologia folosită pentru extragerea de combustibil din alge este extrem de scumpă. Are nevoie de miliarde de dolari, iar marile companii petroliere nu par foarte dornice să investească în ea atâta vreme cât încă mai au aur negru la dispoziţie.
Juergen Polle, profesor de biologie la Brooklyn College, Statele Unite ale Americii, creează în laborator combustibilul viitorului şi susţine că algele pot înlocui combustibilii fosili.
Cursa pentru a găsi înlocuitori ecologici pentru petrol s-a concentrat pe alte tipuri de biocombustibili, precum etanolul obţinut din porumb sau uleiul vegetal. Dar aceste opţiuni sunt în competiţie cu culturile de cereale. Algele sunt ideale din acest punct de vedere, pentru că ele nu ocupă suprafeţe arabile. Se găsesc cu uşurinţă în heleşteie şi în lacuri, nu poluează şi cresc foarte repede.
„Extragem petrolul din pământ de un milion de ori mai repede decât timpul în care s-a format. Într-un singur an, extragem petrol care s-a format într-un milion de ani. Ce trebuie să facem este să înlocuim acest combustibil cu unul pe care îl creăm în timp real, cu o eficienţă de un milion de ori mai mare decât cea de acum”, explică Paul Falkowski, director, alRutgers Energy Institute.
Următoarele provocări vor fi cultivarea, recoltarea şi procesarea algelor. O companie din San Diego a construit prima fermă de alge folosite în scop comercial, potrivit CBS.
Ferma foloseşte lumina soarelui şi dioxidul de carbon pentru a creşte alge în bazine cu apă sărată. Pentru moment, acest tip de producţie este foarte costisitor. Un baril de petrol costă circa 100 de dolari, pe când petrolul obţinut din alge este de trei ori mai scump.
Gigantul petrolier ExxonMobil are în derulare o serie de investiţii în domeniul biocombustibililor, inclusiv al algelor. Proiecte-pilot de producere de combustibil din alge sunt şi în Europa, în Franţa şi în Spania. Investiţiile necesare sunt însă foarte mari, aşa că, deocamdată, nu se poate vorbi despre o producţie de astfel de alge la scară comercială.