„Aici a fost construit un baraj de către castori. A fost o ploaie torenţială şi a venit apă mare şi fiindcă era construit aici barajul nu a mai putut curge apa în matcă şi a ieşit.”
În urmă cu zece ani, râul Olt a fost populat cu castori pentru că specia era pe cale de dispariţie. Dar, animalele s-au înmulţit prea mult, pentru că nu au duşmani naturali şi au început să migreze pe mai mulţi afluenţi. Unii au ajuns pe pârâul Mitaci care trece prin Tuşnadu Nou din judeţul Harghita unde au construit diguri.
Ruxandra Morar, reporter Digi24: „Castorii construiesc astfel de baraje care pot ajunge chiar şi la doi metri înălţime. Din cauza unui asemenea baraj, la începutul lunii iunie un pârâu a ieşit din matcă şi a inundat 21 de gospodării, 14 hectare de fâneţe şi peste 2,5 kilometri de drum comunal.”
Molnar Jozef, localnic: „Cu grădina e problema că nu mai avem nimic, nu a rămas nimic, suntem fără legume. Nimic nu a rămas."
„A intrat apa la mine în curte şi până la reful s-a umplut."
Pentru că a fost o situaţie de urgenţă, autoritățile au fost nevoite să distrugă barajul castorilor de pe pârâul Mitaci, din judeţul Harghita, chiar dacă animalele sunt protejate de lege.
Korodi Antal, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Tuşnad Sat : „Dacă nu dărâmam barajul ăla curgea şi acuma apa pe drum, pe fâneţe.”
Specialiştii se gândesc acum să mute familiile de castori pe cursul unor ape care nu trec prin zone locuite. Din cauza legii însă autorităţile nu pot lua măsuri.
Darvas Janos, inginer-şef Sistemul de Gospodărirea Apelor Harghita: „Sunt două legi contradictorii. Problema este că oricum faci la o lege eşti contravenient sau chiar penal, deci nu pot să deranjez habitatul lor. Dar eu pe baza legii apelor trebuie să asigur scurgerea apelor mari.”
Conducerea primăriei a cerut agenţilor de mediu o soluţie pentru transferul castorilor.