Cercetătorii au detectat două coliziuni între „monștri” astronomici - două găuri negre supermasive au înghițit două stele neutronice

Data actualizării: Data publicării:
Stea neutronică și gaură neagră în fața unui observator astronomic
Ilustrație: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit două coliziuni între o stea cu neutroni și o gaură neagră într-o perioadă de doar 10 zile. Aceste noi observații ar putea schimba modul în care înțelegem formarea stelelor și galaxiilor, relatează BBC.

Găurile negre sunt obiecte astronomice cu o gravitație extrem de puternică, suficient de mare încât nu permit nici măcar luminii să scape din atracția sa. Stelele cu neutroni sunt stele moarte care sunt incredibil de dense, atât de mult încât o linguriță de material care compune o astfel de stea ar cântări în jur de patru miliarde de tone.

Ambele sunt considerate „monștri”  astronomici, însă găurile negre sunt considerabil mai masive decât stelele cu neutroni.

Prima coliziune, detectată în 5 ianuarie 2020, o gaură neagră cu o masă de șase ori și jumătate mai mare decât cea a Soarelui s-a izbit violent de o stea cu netroni de doar 1,5 mai masivă decât Soarele.

Zece zile mai târziu, a fost înregistrată coliziune similară – o gaură neagră cât zece Sori a „fuzionat” cu o stea neutronică cu o masă dublă față de cea a Soarelui.

Atunci când astfel de obiecte astronomice masive se izbesc una de cealaltă, se produc „valuri” în structura spațiului. Ele sunt numite „unde gravitaționale”. Cerceătorii au mai descoperit anterior coliziuni între două găuri negre sau între două stele neutronice, dar este prima oară când o stea neutronică se lovește de o gaură neagră.

Descoperirea acestui nou tip de posibilă coliziune spațială schimbă felul în care este înțeles universul, mai ales în ce privește formarea stelelor și galaxiilor.

„Aceste descoperiri ne arată un tablou mai detaliat al evoluției stelare. Această observație recentă este un nou pas pentru înțelegerea fenomenelor care se petrec în univers și cum a ajuns el să arate în acest fel”, spune Sheila Rowan de la Universitatea Glasgow, din Scoția.

Cele două ciocniri au fost detectate prin măsurarea undelor gravitaționale rezultate – ele călătoresc milioane de ani-lumina de-a lungul universului și au fost detectate de observatorul ALIGO (Advanced Light Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului