Arnold Schwarzenegger cere guvernelor să acționeze în fața crizei climatice: "Salvaţi copiii noştri, planeta, viitorul nostru”

Data publicării:
Arnold Schwarzenegger
Foto: Arnold Schwarzenegger / Sursa foto: Profimedia Images

Starul de la Hollywood, cunoscut și pentru activismul de mediu, Arnold Schwarzenegger a denunţat joi faptul că guvernele lumii "nu îşi îndeplinesc responsabilităţile" în faţa crizei climatice, şi le-a acuzat că permit prea multă birocraţie, care împiedică salvarea planetei, la deschiderea celui de-al optulea summit de mediu "Austrian World Summit" de la Viena.

"Salvaţi copiii noştri, planeta, viitorul nostru. Nu ar trebui să auzim că asta este greu, că nu îmi pasă, faceţi-o, oamenii v-au votat să faceţi asta", a îndemnat actorul de origine austriacă la deschiderea celui de-al optulea summit de mediu "Austrian World Summit" ( AWS ), care are loc la Viena.

Arnold Schwarzenegger, care a ocupat funcţia de guvernator al statului California în perioada 2003 - 2010, a reiterat necesitatea de a "face tot ce este necesar, chiar dacă este incomod" pentru a opri "poluarea care provoacă anual şapte milioane de decese în întreaga lume".

Totodată, el a criticat faptul că există ţări care paralizează lupta împotriva schimbărilor climatice prin interzicerea folosirii energiei nucleare sau prin necesitatea "prea multor autorizaţii" pentru a construi instalaţii eoliene, solare sau hidroelectrice.

"În întreaga lume, guvernele permit birocraţiei să împiedice procesul. Cum îşi ţin aceşti politicieni promisiunile când ştiu că aceste întârzieri vor face imposibil să le ţină? Cum le poţi spune oamenilor că este o urgenţă când le permiţi aceste întârzieri nebuneşti?'', s-a întrebat Arnold Schwarzenegger.

În această critică, fostul guvernator republican şi fondator al AWS nu l-a inclus în mod explicit pe preşedintele Statelor Unite, democratul Joe Biden, pe care l-a felicitat pentru că a menţinut deschisă centrala nucleară Diablo Canyon din California, ultima cu reactoare operaţionale din acest stat american."Centrala urma să se închide în 2024, dar preşedintele Biden a decis să o menţină deschisă, să o modernizeze şi să cheltuiască milioane de dolari, deoarece reprezintă 9% din energia curată pentru California", a spus Schwarzenegger.

Consilierul pentru energie curată al preşedintelui Biden, John Podesta, prezent la eveniment, s-a alăturat recunoaşterii agendei de energie curată a preşedintelui SUA, menţionând necesitatea cooperării cu Europa pentru a duce mai departe aceste planuri.

Podesta, care în cadrul evenimentului a amintit-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru modul în care a promovat Pactului Verde European, a subliniat şi necesitatea "de a lupta împotriva celor care vor combustibili fosili, a celor care vor să dea înapoi şi să facă mai dificil de investit în energia durabilă".

Sub deviza "Fii util: Instrumente pentru o planetă sănătoasă", AWS găzduieşte anul acesta aproximativ 800 de experţi şi reprezentanţi politici din întreaga lume, inclusiv preşedintele federal austriac, ecologistul Alexander Van der Bellen, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Pactul Verde European, Maros Sefcovic.

Potrivit organizatorilor, prezenţa la summit continuă să bată recorduri în fiecare an, motiv pentru care, în acest an, evenimentul găzduieşte o expoziţie de proiecte prezentate de start-up-uri şi ONG-uri pentru ca lumea să poată afla despre misiunea acestei iniţiative.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri