26 de specii invazive au fost descoperite de cercetătorii bulgari în Marea Neagră

Data publicării:
Shells and sand on Black Sea beach
Foto: Profimedia Images

Conform ultimelor date ştiinţifice, au fost identificate 26 de specii invazive în Marea Neagră. Nouă dintre ele sunt crustacee şi restul fac parte din zoobentos, a declarat Prof. Valentina Todorova de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, care alături de Prof. Asoc. Kremena Stefanova a prezentat un raport cu privire la starea ecosistemului marin de-a lungul coastei bulgare. La discuţie au participat ministrul mediului şi apei, Julian Popov, şeful Directoratului Bazinului Varna, Yavor Dimitrov şi alţii. Întrunirea a fost găzduită de Clubul Naţional de Presă BTA din Varna.

Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate, a mai susţinut Todorova. Ea a amintit că estimările prezenţei lor în habitatul marin de-a lungul anilor variază între 41 şi 293 de specii. Însă, conform ultimelor date, numărul speciilor marine invazive din zona de coastă a Bulgariei la Marea Neagră este de 26.

Două dintre speciile invazive au un impact puternic asupra biodiversităţii locale şi a lanţului trofic din Marea Neagră - Rapana venosa (rapana cu venatură) şi Mnemiopsis leidyi (specie de meduză). Melcul marin rapana a fost introdus în Marea Neagră în anii 1940. În aproximativ 15 ani această specie de moluscă prădătoare a devenit foarte răspândită de-a lungul coastei. Apariţia acestor melci este corelată cu dispariţia stridiilor comestibile şi cu declinul puternic al populaţiilor de urechi de mare negre (abalone - specie de melci marini) şi de scoici. În prezent, distribuţia rapanelor de-a lungul coastei bulgare este limitată până la adâncimea de aproximativ 45 de metri, cu cea mai abundentă populaţie între adâncimile de 10 şi 20 de metri.

Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară (în Marea Neagră n.r.) la începutul anilor 1980. Această specie este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase, şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană. După anul 1995, o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivoră, a fost introdusă (în Marea Neagră n.r.). Alte specii străine de zooplankton au fost identificate în Marea Neagră, însă acestea pot fi considerate drept resursă de hrană pentru unele specii de peşti.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...