Luna ar putea să aibă propriul fus orar. Propunerile Agenţiei Spaţiale Europene

Data publicării:
O reprezentare artistică a unei misiuni umane pe Lună.
Agenția Spațială Europeană a propus ca Luna să aibă propriul fus orar, un lucru necesar pentru coordonarea diferitelor misiuni selenare planificate în următoarele decenii. Foto: ESA

Agenția Spațială Europeană a propus ca Luna să aibă propriul fus orar, un lucru necesar pentru coordonare în condițiile în care tot mai multe țări plănuiesc misiuni selenare și chiar stabilirea de baze pe satelitul natural al planetei noastre, în următoarele decenii, scrie NBC News.

În prezent, ceasurile folosite în misiunile spațiale sunt sincronizate cu cele de pe Pământ, însă rămâne de văzut dacă acest lucru va fi fezabil în condițiile în care oamenii vor locui pe durate lungi de timp pe Lună, spune Bernhard Hufenbach, care lucrează în programul de explorare umană și robotică al Agenției Spațiale Europene (ESA).

"Bineînţeles, felul în care va fi măsurat timpul va trebui să fie unul practic pentru astronauţi", spune acesta.

Un prim pas ar fi ca agenţiile spaţiale ale diferitelor ţări să cadă de acord asupra unui sistem unic. Urmează însă şi provocările care ţin de specificul Lunii.

De exemplu, ceasurile pe Lună ticăie cu 56 de microsecunde mai rapid pe zi decât cele de pe Pământ. Acest lucru se datorează faptului că timpul se scurge mai lent în apropierea obiectelor cu gravitaţie puternică (cum ar fi Pământul) şi mai rapid în apropierea obiectelor cu gravitaţie mai slabă (precum Luna).

Agenţiile spaţiale vor trebui deci să cadă de acord dacă sunt folosite ceasurile de pe Lună ori va fi luat în calcul tot timpul măsurat pe Pământ.

O altă provocare va fi modul în care este măsurată "ziua selenară".

Luna se învârte în jurul propriei axe mult mai lent decât Pământul. De altfel, Lunii îi ia aproximativ o lună pentru a face o rotaţie completă, timp în care execută şi mişcarea de revoluţie în jurul Pământului, ceea ce face ca de pe suprafaţa planetei noastre să se vadă mereu aceeaşi latură a satelitului natural.

Astfel, a stabili ce înseamnă o zi pe Lună va fi un proces care implică un acord între diferitele state care plănuiesc misiuni acolo. 

"Va fi o provocare mai ales pe o suprafaţă unde, în regiunea ecuatorială, fiecare zi are 29,5 zile (pământene n.r.), inclusiv nopţi geroase care durează două săptămâni şi în care tot Pământul este doar un cerc mic şi albastru pe cerul întunecat", spune Bernhard Hufenbach.

Un fus orar al Lunii va fi esenţial şi pentru ca astronauţii să poată folosi instrumentele de navigare, un lucru pentru care va fi nevoie ca pe orbita Lunii să fie plasaţi sateliţi artificiali.

Pentru a naviga cu acurateţe pe suprafaţa sau orbita lunară, este nevoie ca timpul să fie măsurat cu multă precizie. Asta pentru că sistemele de navigaţie care folosesc sateliţii determină coordonatele măsurând timpul necesar pentru ca diferite semnale să atingă destinaţia dorită şi înmulţindu-l cu viteza luminii.

În astfel de situaţii contează şi miliardimile de secundă, arată ESA.

Până acum, misiunile pe Lună au folosit antene pentru a se sincroniza cu timpul de pe Pământ, însă reprezentanţii Agenției Spațiale Europene spun că această metodă nu va mai fi fezabilă în condiţiile în care vor exista baze permanente pe satelitul nostru natural.

Discuţii despre felul în care ar trebui măsurat timpul pe Lună au loc și în cadrul NASA, care a dezvoltat inițiativa "LunaNet", un proiect care are menirea de a dezvolta tehnologii, tehnici şi standarde pentru comunicaţiile şi navigaţia pe Lună.

ESA spune acum că este nevoie de o cooperare internaţională mai strânsă în acest sens.

"După ce vom fi stabilit un sistem de măsurare a timpului funcţional pe Lună, putem face la fel şi pentru alte destinaţii planetare", spune Bernhard Hufenbach.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...