WINDOWS 10, primele impresii

Data publicării:
WINDOWS 10

Dacă ne uităm în spate la Windows 8 este uşor să ne dăm seama unde a greşit Microsoft. Pariul uriaş făcut de Bill Gates pe interfețele de tip touch a compromis experienţa clasică de computing care folosea mouse-ul şi tastatura. Şi deoarece utilizatorii au fost îndepărtaţi de această nouă şi stranie experienţă, nici dezvoltatorii de aplicaţii nu s-au îngrămădit să îmbogăţească platforma. În timp ce interfaţa pentru tabletă era grozavă, dacă încercai să foloseşti Windows 8 pe calculator cel mai probabil renunţai, frustrat, şi reinstalai Windows 7. 

O NOUĂ INTERFAŢĂ GRAFICĂ

Cea mai vizibilă diferenţă între Windows 8 şi Windows 10 este noua interfaţă. Este în continuare plată şi modernă, însă Microsoft s-a străduit din răsputeri să o facă să funcţioneze la fel de plăcut şi pe device-uri touchscreen, şi pe laptopuri sau PC-uri. În timp ce Windows 8 te forţa practic să atingi ecranul chiar dacă aveai hardware capabil să facă asta sau nu, Windows 10 îţi permite să interacţionezi normal cu laptopul tău fără să apeşi instinctiv cu degetul pe sticlă ca să îţi dai seama că nu e genul ăla de device. Aplicaţiile fullscreen pot fi cu uşurinţă deschise în fereastră pe desktop şi Microsoft a introdus o multitudine de mijloace prin care poţi face multitasking şi să navighezi confortabil între mai multe ferestre.

Pentru utilizatorii pretenţioşi, Microsoft a implementat un mod de alternare între ferestre bazat pe gesturi, similar lui Expose de pe Mac. Deşi toate aceste update-uri sunt minore în sine, cumulate, produc o experienţă considerabil mai plăcută şi mai eficientă, iar după gustul frustrant al lui Windows 8, noua versiune este siropul pe care îl aşteptam.

UN NOU MENIU DE START

Probabil cea mai importantă schimbare pe care o aduce cu sine Windows 10, cel puţin din punctul nostru de vedere, este noul meniu de Start care înlocuieşte interfaţa fullscreen halucinantă din Windows 8. De ce este asta atât de important pentru noi? În primul rând deoarece se foloseşte de un design extrem de simplu şi cumva îndrăgit, care ne aduce o senzaţie plăcută de confort şi familiaritate. În plus, combină cu succes toate elementele din noua interfaţă, astfel încât să îi mulţumească şi pe cei care vor să dea un search rapid după un document sau un program, cât şi pe cei care se bucură de aspectul tile-urilor.

Un al doilea motiv pentru ridicarea în slăvi a acestei schimbări este că ne dă de înţeles că Microsoft ascultă. Şi asta este extrem de important. Dacă există o regulă de bază pentru a avea succes pe piaţa de tech, atunci aceea este să îţi asculţi utilizatorii. Şi faptul că Microsoft şi-a făcut „mea culpa" şi a admis că meniul de Start este un element mult prea îndrăgit ca să îl neglijeze din cauza unor designeri pretenţioşi şi încăpăţânaţi este mare lucru.

CORTANA

Windows 10 include o nouă funcţie care nu a fost prezentă în niciuna dintre versiunile anterioare ale sistemului de operare: un asistent personal virtual. Cortana, care a căpătat viaţă pentru prima dată anul trecut pe Windows Phone, este răspunsul Microsoft la Google Now şi Siri, furnizând comenzi rapide utilizatorilor grăbiţi. În Windows 10, Cortana este integrată în funcţia nativă de Search, ceea ce îi permite să caute în acelaşi timp atât local, pe PC, cât şi pe internet. Cortana are de asemenea acces şi la mail, şi la calendar şi îţi oferă actualizări despre evenimente, bilete de avion, itinerarii de călătorie şi altele, fără să fie nevoie să ceri aceste informaţii.

Cortana poate fi controlată exclusiv vocal şi se activează cu un simplu salut „Hey, Cortana". Nu ştim despre voi, dar nivelul de performanţă al acestui asistent virtual ne-a impresionat suficient de tare, încât aproape sigur vom începe să vorbim cu calculatorul nostru.

UPGRADE PENTRU MAIL, CALENDAR, PHOTOS, MAPS

Fiecare versiune nouă a unui sistem de operare aduce cu sine îmbunătăţiri pentru aplicaţiile de bază precum email, calendar, fotografii sau hărţi. Iar Windows 10 nu face excepţie de la această regulă. Şi ce face diferenţa între un sistem de operare şi altul este cât de bine reuşeşte să integreze aceste aplicaţii în experienţa completă de uilizare. Mailul şi calendarul au un aspect complet nou faţă de ce eram obişnuiţi la versiunile anterioare de Windows şi împrumută multe funcţii de la lăudata aplicaţie Outlook pentru iOS. În plus, aplicaţiile pot sincroniza informaţiile din calendar şi mailurile cu numeroase alte servicii de la Gmail la Yahoo sau chiar servere private de webmail. Conversaţiile sunt păstrate pe un singur thread, mailuri uşor de şters sau de arhivat şi control prin gesturi; acestea sunt doar câteva dintre îmbunătățirile care fac noua aplicaţie de mail din Windows 10 cu adevărat plăcut de folosit. În plus Cortana are un acces aproape nelimitat la funcţiile şi informaţiile din e-mail şi calendar, ceea ce face întreg procesul cu atât mai eficient şi fluid.

Şi aplicaţia built-in de Fotografii a primit un design nou şi include o interfaţă îmbunătăţită şi se poate conecta cu serviciul OneDrive. Astfel, printr-o sincronizare automată poţi să îţi vezi toate fotografiile realizate cu telefonul şi pe desktop. Şi hărţile au primit un upgrade binemeritat îmbunătăţind câteva elemente ce ţin de interfaţă şi integrând-o şi pe Cortana în proces.

FUNCŢIA CONTINUUM

O mare parte din magia Windows 10 ţine de funcţia Continuum care permite device-urilor hibride să treacă aproape pe nesimţite din modul laptop în modul tabletă. Continuum este cea ce permite companiei Microsoft să păstreze ideile din Windows 8 care funcţionau bine pe tablete şi să le adapteze într-un mod eficient şi plăcut şi pentru desktop-uri. Dacă spre exemplu folosiţi un Surface Pro 3 sau un Dell XPS 13 şi deconectaţi tastatura, aplicaţiile revin la modul fullscreen şi meniul de Start se transformă de asemenea într-o experienţă pe ecran complet. Conectaţi tastatura şi totul revine la forma clasică în ferestre şi cu meniul de start ce se deschide discret din bara de jos. Un alt avantaj al funcţiei Continuum este că după ce Windows 10 va fi disponibil şi pe smartphone-uri, din această toamnă, şi aceste device-uri odată conectate la o tastatură wireless sau un controller de gaming, vor deveni calculatoare în toată regula.

BROWSER-UL EDGE

De la apariţia Windows 95, Microsoft a inclus în sistemele sale de operare un browser web. De ani de zile Internet Explorer este ţinta bancurilor şi a review-urilor nervoase şi după 20 de ani în care a fost cel mai bun browser pentru descărcat alte browsere, era nevoie de o schimbare. Odată cu Windows 10 Microsoft prezintă noul Edge, o prezenţă rapidă, elegantă şi modernă, care promite să ne facă să îl uităm foarte repede pe infamul IE. Pentru moment, Edge nu se poate compara cu platforme mature precum Google Chrome sau Mozilla Firefox şi asta deoarece nu există extensii sau add-on-uri care să îi sporească funcţionalitatea. Dar pentru majoritatea utilizatorilor care vor un browser decent şi drăguţ, Edge va furniza o experienţă de browsing mai bună decât a făcut-o orice alt software Microsoft de până acum.

ACTION CENTER

Windows 8 a inclus printre tool-urile standard un simplu panou de notificări, dar Windows 10 duce această idee mai departe cu Action Center. Cu un swipe de la dreapta spre stânga, utilizatorul este transportat în faţa unei liste organizate de notificări din partea aplicaţiilor şi a unor opţiuni generale de setări. Action Center-ul poate fi customizat atât ca aparenţă, cât şi din punctul de vedere al conţinutului şi poate chiar să suplinească rolul de memento pentru întâlnirile din calendar.

XBOX STREAMING PENTRU PC

Veşti bune şi pentru gameri, Windows 10 include o aplicaţie nouă de XBOX care le va permite utilizatorilor să se joace aventurile de pe consolă direct pe PC sau laptop. Deşi funcţia este încă în faza beta a dezvoltării, comunitatea de gameri este foarte entuziasmată de viteza cu care se poate face conexiunea prin wifi şi de compatibilitatea aplicaţiei cu controllerul XBOX. XBOX Streaming le permite jucătorilor să îşi înregistreze sesiunile de gaming direct pe hardul laptopului.

HELLO

Windows 10 include şi un ecran de lock mai curat şi mai frumos. Însă dacă aveţi un laptop sau un PC care suportă hardware-ul necesar, funcția Hello vă lasă să va autentificati fără să scrieţi nici măcar o literă din parolă. Dacă vă aşezaţi în faţa calculatorului care include o cameră video, Windows vă va recunoaşte faţa şi vă va lăsa să intraţi în sistem. Această funcţie este similară mijloacelor de autentificare de pe Android care au fost introduse acum câţiva ani, însă Microsoft insistă că aceasta are un grad mult mai ridicat de securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...