Bruno Fannini, informatician: „Vizitatorul poate explora reconstrucția 3D a sitului și trebuie să căutam aceste trei artefacte. Cu umerii, mișc camera și, cu un pas înainte, încep să merg”.
Vizitatorii nu au nevoie de ochelari speciali ori de alte gadgeturi pentru a se plimba printre zidurile Cetății Dacice Sarmizegetusa. Un senzor de mișcare este activat automat în momentul în care aceștia intră în cameră, iar turul poate începe.
Enzo d'Annibale, inginer al Instituto per Tecnologie Applicate ai Beni Culturali Roma: „Folosim un mix de tehnologii precum fotometrie, topografie, câteodată și GIS pentru a descoperi anumite informații despre sit”.
Vizitatorii pot vedea nu doar zidurile de trei metri ale fortăreței, ci și mai multe artefacte găsite aici de arheologi care au fost restaurate digital 3D.
Drd. Cristian Dima, arheolog: „Printr-o astfel de tehnologie și printr-o astfel de librărie pe care o creăm pentru Sarmizegetusa vom putea să avem acces la felul cum arătau obiectele și mai mult decât atât să le punem și în contextul în care erau în antichitate”.
Sarmizegetusa este primul oraș antic simulat virtual în România, iar arheologii lucrează deja și la reconstruirea 3D a elementelor care s-au pierdut.
Dr. Carmen Ciongrandi, manager Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: „În proiectul nostru de cercetare se prevede ca întreg situl de la Sarmizegetusa să fie ridicat virtual și să ne putem plimba prin el”.
În cadrul proiectului au mai fost recreate virtual Alexandria, Roma, Amsterdam și Sarajevo.