Epoca lenevelii pe santier se apropie de sfârşit. Asta după ce mai multi informaticieni din Oradea au prezentat o dronă capabilă să supravegheze şi să transmită în timp real filmări din zonele în care au loc lucrări.
„Poate să zboare până la 500 de metri înălțime, pe o rază de 3 kilometri. Camera filmează 4k și full HD. Poate înregistra fiecare fază din evoluție a construcțiilor”, spune Laszlo Suranyi, reprezentantul unei firme care comercializează drone.
Inginerii de şantier pot stabili când și unde dau drumul dronei. Iar imaginile surprinse pot fi înregistrate.
„Oriunde s-ar afla el, aşa are control să vadă dacă muncitorii sunt acolo, dacă a evoluat șantierul”, spune Dorel Puchianu, vicepreședintele Federației Patronilor Bihor.
Primarii din Bihor cred ca aparatul le este util si pot fi la curent cu evolutia constructiilor in timp real.
„Este interesant să verifici cu o dronă mai mult din punct de vedere al comunicației, să prezinți stadiul lucrărilor către populație pe portalurile online”, spune Attila Mados, primarul comunei Diosig.
Muncitorii de pe şantierele din Oradea nu se arată deranjati de „ochii” din aer care ii vor supreveghea.
Prețul unei drone pornește de la 500 de euro, iar programul de control al activității pe șantier va costa între 200 şi 300 de euro. Primăriile interesate vor putea cumpăra dispozitivele din toamnă.