Peste 90% din români folosesc smartphone-ul în vacanţă, arată studiul Google. Cei mai mulţi caută informaţii utile pentru călătorie, îşi verifică e-mailul, accesează hărţi sau reţele de socializare. Ei accesează aceste informaţii folosind, în mare parte, serviciul de roaming.
„Dacă la noi doar 4% dintre utilizatori renunţă complet la telefonul mobil pe perioada vacanţei, e un procent foarte, foarte mic. Vedem că în ţările din jur că 20% din utilizatori decid să fie complet deconectaţi”, spune Ana Sipciu, industry manager la Google.
„Cred că unele trăsături pe care noi le avem ne duc în zona asta: să vedem ce fac alţii şi mai puţin asupra propriei persoane. Se întâmplă la nivel neuronal să se creeze nişte trasee care ne fac să ne obişnuim cu anumite tipuri de activităţi. Asta e o actvitate complexă şi care ne acaparează o mare parte din timp în general. Faptul că suntem în vacanţă nu schimbă cu nimic”, afirmă Cristina Fulop, psiholog.
Cei care nu au smartphone sau, pur şi simplu, au renunţat la el au văzut repede diferenţele.
„Am numai un telefon normal, fără wi-fi, fără alte posibilităţi de contectare la internet şi e un pic ciudat. Dar cred că este o experienţă refreshing. Pentru că am mai mult timp să vorbesc cu oamenii, dar, pe de altă parte, simt că ceva îmi lipseşte”, spune un utilizator de telefon fara conexiune la internet.
Ce lipseşte? Ajutorul pe care îl oferă un smartphone în vacanţă, de exemplu. Să presupunem că mergem într-o ţară a cărei limbă nu o cunoaştem. Funcţia de traducere vizuala din Google Translate, lansată recent, rezolvă rapid problema.
Atât aplicaţia Google Translate, cât şi cea de hărţi, Google Maps, sunt gratuite şi disponibile chiar şi fără conexiune la internet. Condiţia este ca utilizatorii să descarce înainte dicţionarul sau hărţile dorite.