Un virus îmbunătățit face ravagii în domeniul bancar
Dyre este virusul care a accesat în doar trei zile peste 19.000 de clienţi de lux ai unor bănci din întreaga lume. Statele Unite, Taiwan, Rusia, China sau Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările atacate. Motivul este simplu, conturi de milioane de euro ale unor nume sonore sunt găzduite de bănci din aceste zone.
„În momentul în care acesta instalează arhiva respectivă, virusul se instalează în sistem și rămâne latent până când clientul accesează un site de login al unei instituții financiare”, spune un specialist securitate informatică.
Sistemele de securitate ale băncilor sunt astfel ocolite, iar clienţii realizează mult prea târziu că au fost prădaţi informatic
Odată furate datele bancare, acestea pot fi vândute inclusiv pe piaţa neagră cu sume de până la 10.000 de dolari. Clienţii băncilor pot rămâne cu conturile goale în doar câteva ore.
Şi România este pe harta atacurilor informatice cu virusul Dyre. Băncile vizate acoperă, împreună, peste 40% din piaţă.
„Protejarea datelor de acces la internet banking. Să fie foarte atenți în ceea ce privește deschiderea emailurilor sau mesajelor electronice care le propun diverse categorii de servicii care necesită introducerea informațiilor personale”, sfătuiește Ionuţ Calimir, reprezentantul unei bănci din România.
Nu este pentru prima dată când virusul bancar ce vizează sistemele de plăţi online este folosit de hackeri. Doar că, spun specialiştii, virusul a fost îmbunătăţit iar de câteva săptămâni face din ce în ce mai multe victime.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Virusul Dyre a apărut în iunie 2014 și de atunci își dezvoltă infrastructura. În acest moment se răspândește mult mai agresiv. Targetează din ce în ce mai multe instituții financiare din întreaga lume”, spune un specialist securitate informatică.
Anul trecut, alertele atacurilor cibernetice au crescut îngrijorător în România, cu peste 80% faţă de 2013. Vizate au fost în primul rând ministere importante şi instituţii bancare.
Citiți și Bitdefender: Virusul Dyre afectează din nou clienţii băncilor, inclusiv din România
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News