Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că atacatorii cibernetici apelează la noi trucuri pentru a determina utilizatorii rețelelor sociale să dea click pe anumite link-uri care redirecţionează către site-uri maliţioase sau frauduloase, ori către articole sau clipuri video pentru care se încearcă astfel creşterea artificială a audienţei, relatează News.ro.
„Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios”, explică reprezentanţii DNSC.
Ei le recomandă utilizatorilor să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi să raporteze astfel d e postări pentru „scam” sau „spam” către reţeaua socială. De asemenea, se recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media.
Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru validare, pe un canal diferit de comunicare. Totodată, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.
Editor : M.B.