Silicon Valley, în război cu Europa

Data publicării:
Apple 5231275-AFP Mediafax Foto-KEVORK DJANSEZIAN

Miza este una economică. Giganţii de pe Silicon Valley pot ucide locuri de muncă în Europa. Şi nici măcar nu îşi achită taxele pentru profiturile europene.

Guvernele europene încă se străduiesc să facă faţă invaziei giganţilor tehnologici americani care nu vor să audă de reguli şi care sunt suficient de abili cât să exploateze toate breşele fiscale pe care le întâlnesc.

Europenii se tem că prezenţa companiilor IT va perturba ordinea lucrurilor, va ucide industrii şi va genera şomaj. Ieri, un tribunal olandez a interzis aplicaţia mobilă de taximetrie semi-profesionistă Uber, pe motiv că nu funcţionează legal. Asta după ce taximetriştii profesionişti din toate marile oraşe europene au protestat împotriva Uber, acuzând concurenţa neloială a acestui serviciu. Există temerea că industrii extrem de importante pentru Europa, precum cea auto, vor fi afectate de inovaţia companiilor americane. BMW, de exemplu, este o companie care lucrează aproape în totalitate cu tehnologii dezvoltate în propriile ateliere. Însă, cu cât nivelul de computerizare de la bord creşte, cu atât creşte şi posibilitatea ca producătorii auto europeni să fie nevoiţi să adopte tehnologii americane mult mai eficiente.

Guvernele europene fac tot ce le stă în putinţă ca să împiedice un monopol al companiilor IT americane. Guvernul de la Paris susţine, de exemplu, că IT-iştii francezi pot să ofere servicii asemnănătoare cu cele ale Google. Iar Parlamentul European a votat, simbolic, pentru ruperea operaţiunilor Google în două unităţi separate. Pe celălalt mal al Oceanului, în Statele Unite, investitorii îi acuză pe europeni de protecţionism şi se tem că afacerile giganţilor IT ar putea fi afectate şi regulile nou impuse în Europa.

După ce Edward Snowden a dezvăluit tehnicile de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane, guvernele din UE au început să facă presiuni ca datele personale ale cetăţenilor europeni să fie stocate de Apple, Google sau Microsoft pe servere din Europa.

Ceea ce ar însemna costuri suplimentare pentru companii. În acelaşi timp, se încearcă închiderea breşelor fiscale. Guvernul de la Londra a anunţat săptămâna trecută taxă specială pe profitul companiilor IT care îşi ascund banii în paradisuri fiscale. Şi totuşi, toate aceste eforturi de a reglementa companiile IT americane va fi în zadar dacă europenii nu nu vor depune un efort cel puţin egal pentru dezvoltarea unor tehnlogii invoatoare care să concureze cu cele din Silicon Valley.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...