Dragostea căutată cu aplicaţii de dating pe smart-phone poate să schimbe statutul de la persoană disponibilă, la victimă de hacker. Experţi în securitate cibernetică avertizează că șase din nouă platforme pentru întâlniri romantice au probleme mari: lasă breşe piraţilor informatici ce abia aşteaptă să afle date compromiţătoare pentru care să ceară grămezi de bani.
Cine caută amorul online trebuie să fie foarte prudent. Ca în viaţa reală. Regula de bază este să scriem în aplicaţie cât mai puţine informaţii. Detaliile se dau numai faţă în faţă, cui merită. Altfel înseamnă pericol.
De multe ori folosim telefonul pentru intâlnirile pe internet. Peste 3 milioane de români folosesc o platformă de dating. Astfel, 1 din 3 români îşi poate pierde pe internet informațiile personale.
Hackerii încearcă să fure de pe aplicaţiile de dating informaţii delicate, cum ar fi numele întreg, vârsta şi domiciliul. După care începe coşmarul.
„Am avut 6.000 de raspunsuri. Mai mulți bărbați decât femei. Vârsta medie a utilizatorilor online de aplicații de dating este de 33 de ani. De cele mai multe ori hackerii vor încerca să afle identitatea reală a persoanelor pentru a putea să folosească aceste informații pentru conturi false. Am observat și situații în care utilizatorul este șantajat, fiindu-i cerute sume de bani pentru a nu-i fi divulgată identitatea reală. Scopul hackerilor este să facă bani”, spune Dan Demeter, cercetător security.
Specialiştii în dejucarea ameninţărilor informatice ne recomandă să folosim platformele online cu cei mai mulţi utilizatori, care ar trebui să aibă un sistem de securitate avansat, deşi, nici acest lucru nu este o garanţie. Dovadă, cea mai mare scurgere de informaţii a avut loc acum doi ani la cea mai dezvoltată reţea de dating din lume.
„Practic, oricine știa unde locuiesc. Cu cine s-au văzut, cu cine s-au întâlnit ce au discutat online. De asemenea foarte mulți soţi şi soţii şi-au găsit partenerul în ipostaze ilicite. Aşa că au urmat foarte multe divorțuri. Compania care a expus informațiile a fost amendată în nenumărate cazuri și ulterior a fost dată în judecată de utilizatorii platformei”, spune Bogdan Botezatu, specialist în amenințări informatice.
De anul viitor, toţi operatorii aplicaţiilor de dating vor fi obligaţi să anunţe utilizatorii când detecteaza o breşă de securitate. Şi de asemenea trebuie să şteargă informaţiile cu caracter personal la cererea utilizatorului.