Escrocii folosesc videoclipurile de pe rețelele sociale pentru a-ți clona vocea, e nevoie de doar 3 secunde. Cum te poți proteja

Data publicării:
Hacker
Escrocii folosesc mijloace din ce în ce mai sofisticate. Foto: Profimedia

Videoclipurile lor de pe rețelele de socializare ar putea fi exploatate de escroci pentru a le clona vocile cu ajutorul inteligenței artificiale și pentru a le înșela apoi familia și prietenii cu bani. Este nevoie de un „eșantion” de doar 3 secunde, spun experții, care ne propun și o soluție, scrie The Guardian

Escrocii caută videoclipuri care au fost încărcate online și au nevoie doar de câteva secunde de sunet pentru a reproduce modul în care vorbește persoana vizată. Apoi sună sau trimit mesaje vocale prietenilor și familiei, cerându-le să trimită bani urgent.

Cifre

O cercetare publicată de creditorul digital Starling Bank a arătat că 28% dintre persoane au fost vizate de o înșelătorie de clonare a vocii AI cel puțin o dată în ultimul an. Cu toate acestea, 46% dintre oameni nici măcar nu știau că acest tip de înșelătorie există, iar 8% au declarat că ar fi probabil să trimită orice sumă de bani solicitată, chiar dacă li s-ar părea ciudat apelul de la persoana iubită.

Lisa Grahame, ofițer șef pentru securitatea informațiilor la Starling Bank, a declarat: „Oamenii postează în mod regulat conținut online care conține înregistrări ale vocii lor, fără să-și imagineze vreodată că îi fac mai vulnerabili în fața escrocilor.”

Ce-i de făcut

Experții sugerează oamneilor să folosească o frază sigură cu prietenii apropiați și familia pentru a verifica dacă un apel este autentic.

„Escrocii au nevoie doar de trei secunde de sunet pentru a vă clona vocea, dar ar fi nevoie doar de câteva minute cu familia și prietenii dvs. pentru a crea o frază sigură pentru a-i contracara”, a declarat Grahame. „Prin urmare, este mai important ca niciodată ca oamenii să fie conștienți de aceste tipuri de înșelăciuni perpetuate de escroci și de modul în care să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi pentru a nu deveni victime.”

Agenția britanică de securitate cibernetică a declarat în ianuarie că inteligența artificială face din ce în ce mai dificilă identificarea mesajelor de phishing, prin care utilizatorii sunt păcăliți să dea parole sau detalii personale.

Aceste escrocherii din ce în ce mai sofisticate au reușit să păcălească chiar și mari întreprinderi internaționale.

Poliția din Hong Kong a demarat o anchetă în februarie, după ce o angajată a unei companii anonime a afirmat că a fost păcălită să plătească 200 de milioane de dolari HK (20 de milioane de lire sterline) din banii firmei sale unor escroci în cadrul unei teleconferințe video de tip deepfake care se dădea drept ofițeri superiori ai companiei. Se crede că infractorii au descărcat în prealabil înregistrări video și apoi au folosit inteligența artificială pentru a adăuga voci false care să fie utilizate în cadrul conferinței video.

Lordul Hanson, ministrul de interne responsabil cu frauda, a declarat: „IA prezintă oportunități incredibile pentru industrie, societate și guverne, dar trebuie să rămânem atenți la pericole, inclusiv la frauda bazată pe IA.”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Ce avere are Inna, la doar 37 de ani. Arista deține o proprietate care costă peste un milion de dolari
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
Film Now
Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei