Plusuri şi minus. Două noi smartphone-uri în România: E-Boda Eruption V200 şi E-Boda Storm V100
În calitatea de frate mai mare al modelului entry-level Storm V100, E-Boda Eruption V200 vine cu o serie de funcţii specifice modelelor smartphone de nivel mediu, respectiv ecran IPS de 4.5 inch şi cameră foto de 8MP şi cu un chipset quad-core.
Din punct de vedere al construcţiei, E-Boda Eruption V200 se prezintă într-o carcasă cu design simplu şi funcţional, ce aduce destul de mult cu forma telefonului Galaxy S4 de la Samsung. În faţă e află cele trei butoane capacitive iluminate la atingere, camera frontală de 2MP şi grilajul metalic pentru cască.
Pe laturile carcasei. într-un design standard sunt prezente butoanele pentru volum şi butonul Lock, respectiv ieşirea pentru căşti şi conectorul microUSB în partea superioară.
Spatele este acoperit cu un capac detaşabil realizat din plastic alb-lucios şi pune în centrul atenţiei camera foto de 8MP, încadrată cu un ornament metalic şi supraînălţată cu aproximativ 2mm peste profilul carcasei. Sub capac se afla acumulatorul Li-Ion de 1800mAh şi cele două slot-uri pentru cartelă SIM şi cel microSD.
Telefonul are o grosime de 8,9 mm şi o greutate de 124 de grame ceea ce îl face uşor şi plăcut de ţinut în mână. Din păcate, plasticul lucios reţine foarte multe amprente şi dacă ai mâinile puţin transpirate tinde să alunece.
Eboda a reuşit să integreze un ecran IPS de o calitate decentă în noul smartphone. Displayul are o luminozitate bună, deşi aproape imposibil de folosit în lumina directă a soarelui. Culorile sunt destul de precise însă unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai fericite. În plus rezoluţia este foarte mică dacă este să o comparăm cu alte smartphone-uri relevante de pe piaţă având un display de 540 pe 960 p.
Din punct de vedere al sunetului ieşirea pentru căşti oferă audiţie destul de bună în compania unui set de căşti adecvat, însă difuzorul încorporat este cam fără vlagă şi tinde să distorsioneze la volum maxim.
Ajutat cu un chipset quad-core produs de MediaTek şi 1GB memorie RAM, E-Boda Eruption V200 reuşeşte să ofere o experienţă Android destul de cursivă, chiar şi atunci când lucrăm cu mai multe aplicaţii în paralel sau sunt instalate actualizări în fundal. Sesiunile de navigare web se desfăşară în bune condiţii, atât prin Wi-Fi dar şi prin conexiune 3G, timpii de aşteptare la încărcarea paginilor fiind la un nivel rezonabil în ambele situaţii. Clip-urile YouTube sunt redate fără probleme, inclusiv cele la rezoluţie înaltă.
Jocurile au timpi de încărcare destul de mari, însă odată lansate rulează destul de bine. Excepţie face însă titlul Real Racing 3, care blochează telefonul în momentul lansării, necesitând reconectarea acumulatorului.
Din păcate telefonul nu rezistă foarte mult la folosire intensă şi asta deoarece carcasa se încălzeşte foarte tare şi acumulatorul se epuizează foarte rapid.
Camera foto de 8MP, prevăzută cu auto-focus şi blitz dual-LED, face niste poze decente în condiţii de luminozitate mare însă claritatea este slabă iar nivelul de zgomot este foarte mare în comparaţie cu camerele pe care le găsim de obicei în smartphone-urile brand.
Chiar şi ajutat cu un acumulator de 2100mAh, E-Boda Eruption V200 nu impresionează în testele de autonomie. Dacă la un regim de utilizare conservator, cu suportul WiFi şi conexiunea 3G activate ocazional, obţinem o autonomie de aproximativ 32 de ore, sesiunile prelungite de jocuri şi navigare pe internet pot epuiza bateria în mai puţin de 10 ore.
Tinând cont de faptul că telefonul costă 950 Lei în pachet retail, E-Boda Eruption V200 este o alegere interesantă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone care să puncteze la majoritatea capitolelor esenţiale. Designul său este unul reuşit, iar performanţele nu dezamăgesc. Pozele arată suficient de bine cât să nu ducem dorul camerei foto de buzunar, iar funcţionalitatea dual-SIM este un bonus binevenit. Per total un telefon cu care îţi poti face treaba dacă poţi trece peste displayul cu o rezoluţie slabă şi aspectul ieftin.
E-Boda V100 Storm, un telefon de 600 de lei
E-Boda V100 Storm a sosit la noi în teste în acelaşi timp cu E-Boda V200 , iar terminalele au fost testate de noi în paralel. Dacă modelul quad core a fost unul atractiv şi ne-a oferit surprize plăcute, ei bine se pare că unele "bunătăţi" s-au transferat şi pe fratele său mai mic, care are la rândul său surprize plăcute.
La capitolul design avem parte de o carcasă mată neagră, cu aderenţă destul de bună şi un capac de spate alb in plus la pachet cu acest telefon.
Telefonul stă bine în mână dar este uşor butucănos, având o grosime de 9.9 mm şi o greutate de 140 de grame. În jurul terminalului se observă o ramă de "metal fals" de jur împrejurul marginilor, iar telefonul integrează butoane de volum care se simt mai bine la atingere decât pe V200. Marginile ecranului sunt destul de mari ceea ce îi conferă un aspect mai puţin premium.
Dacă vorbim despre hardware, acest device pune la bătaie un procesor dual core MediaTek MT6577, un Cortex A9 de 1 GHz. Dotările handsetului includ şi 512 MB RAM DDR2, 4 GB memorie internă dintre care însă numai 2 sunt disponibili utilizatorului, un slot microSD cu suport pentru până la 32 GB şi un display IPS de 4 inch. Ecranul suportă o rezoluţie de 480 x 800 pixeli care este extrem de mică dacă este să o comparăm cu majoritatea displayurilor de pe piaţă chiar şi când vorbim de modele low end.
Camera din spate are un senzor de 5 MP, un bliţ LED, iar cea frontală are o rezoluţie de numai 0.3 MP.
E-Boda V100 Storm încorporează un GPS, G Sensor cu 3 axe, plus o baterie de 1600 mAh şi 3.7 V. Bateria asigură pe hârtie 5 zile de funcţionare în stand-by sau 772 de minute de convorbiri 2G.
Noi am supus unui stress test bateria, am pornit Wi – Fi-ul, am dat luminozitatea la maxim şi am redat videoclipuri şi ne-am jucat. Iar timpul de funcţionare cu o încărcare completă a fost de 3 ore şi 16 minute. Probabil cu o administrare eficientă se poate ajunge şi la o zi de funcţionare.
Ecranul e decent dacă este să nu vorbim despre rezoluţie, dar unghiurile de vizualizare sunt foarte slabe. Camera a fost o surpriză plăcută, ca şi în cazul lui E-Boda V200. Aici avem la dispoziţie o cameră de 5 megapixeli cu bliţ LED, autofocus, HDR şi opţiuni ca balans de alb, efecte de culoare şi moduri scenă. Putem regla claritatea şi expunerea şi avem la dispoziţie şi opţiunea de fotografiere continuă.
Alte setări includ ISO, nuanţa, saturaţie, contrast şi anti tremur. E-Boda V100 realizează şi panorame şi captura video 720p la 30 FPS.
Eboda Storm V100 costă aproximativ 600 de lei ceea ce este un preţ foarte decent pentru ce oferă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News