Sunt încă multe întrebări fără răspuns privind modul în care s-a produs accidentul din Ungaria soldat cu moartea a nouă români. Certitudinea este însă că telefonul mobil nu ar trebui folosit în niciun caz la volan şi că unele aplicaţii pot schimba comportamentul utilizatorilor. Cazul şoferului român din acest accident stupid nu e nici pe departe singular. Obsesia pentru selfie-uri sau filmări la volan e una extrem de periculoasă şi chiar s-a dovedit fatală, în multe cazuri. Iată mai multe exemple de oameni care s-au pus în pericol ori chiar şi-au pierdut viaţa pentru un selfie sau un live pe Facebook.
Acum 10 ani, un şofer român de TIR devenea faimos pe internet, după o demonstraţie de inconştienţă. S-a filmat dansând în cabina camionului, în timp ce vehiculul rula pe autostradă. Din fericire, gestul iresponsabil nu a dus la producerea unui accident.
În Cehia, un accident produs la 120 de kilometri la oră a fost transmis în direct pe Facebook. Protagoniste sunt două tinere - şoferiţa a intrat într-un parapet, în timp ce prietena ei, pasageră în maşină, a filmat totul. Doar fata de la volan a scăpat cu viaţă, în urma impactului.
O altă şoferiţă, de data aceasta din Rusia, şi-a transmis moartea în direct pe reţeaua socială. A fost suficientă o clipă de neatenţie.
În India, o mamă şi-a scăpat bebeluşul din braţe, în timp ce-şi făcea un selfie, împreună cu soţul ei, pe scările rulante. Medicii n-au reuşit să-i salveze viaţa copilului, care avea doar zece luni.
Tot în India, un bărbat şi-a asumat un risc uriaş, în momentul în care a vrut să se filmeze foarte aproape de un tren care mergea cu mare viteză. A calculat însă prost distanţa şi a fost lovit violent de locomotivă. Deşi pare greu de crezut, el a supravieţuit impactului.
Accidentul din Ungaria în urma căruia nouă români şi-au pierdut viaţa ridică din nou problema utilizării telefonului în timpul condusului. În timpul folosirii telefonului la volan, riscul unui accident este de 23 de ori mai mare, spun experţii. Potrivit statisticilor, numai în Italia, 20% din accidentele de anul trecut au avut ca principală cauză distragerea atenţiei şi folosirea telefonului, transmite corespondentul Digi24, Sergiu Balaban.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Nu poți să scrii SMS-uri nici măcar în timp ce mergi pe jos. Deci, de ce să dai sms-uri în timp ce conduci?” - este sloganul unei campanii de conștientizare apărute pe internet anul trecut în care sunt surprinse, cu ajutorul camerelor de luat vederi, momente de neatenție pe stradă ale unor oameni care se uitau în telefon în loc să se uite pe unde merg.
În timpul condusului, două secunde pe care şoferul le foloseşte pentru a citi un mesaj este echivalentul a câţiva zeci de metri de mers fără a se uita la drum. Cu o medie de 49 de morţi la un milion de locuitori, străzile din Europa sunt totuși cele mai sigure din lume, însă Bulgaria şi România sunt la coada clasamentului cu o medie de mortalitate de 80 de victime la un milion de locuitori.