Nouă din zece români folosesc zilnic internetul, iar cei mai mulţi dintre ei, aproape 70% se conectează cu ajutorul unui telefon inteligent. Internetul este cheia pentru o viaţă mai bună, cred 81% dintre români. Acesta este motivul pentru care cei mai mulţi îl şi folosesc. Mai mult, oamenii îşi pun speranţele că tehnologia şi comunicarea online pot îmbunătăţi viitorul economic al ţării.
„Foarte multe afaceri se desfăşoară în mediul online şi cred că este un lucru foarte bun, pentru că România are un internet foarte bun şi o reţea dezvoltată”.
Educația este domeniul unde conexiunea la internet ar putea să aducă cele mai multe beneficii, cred 73% dintre cei care au răspuns întrebărilor unui studiu privind percepţia românilor asupra mediului virtual. Urmează turismul și administrația publică, alte domenii care se pot dezvolta online. „Eu lucrez ca profesor. Cred că ne ajută, cel puţin eu folosesc internetul, trimiţând diverse mesaje copiilor, anunţându-i, le dau de citit, de ascultat, pentru că sunt profesor de muzică”.
„Dar nu toţi dispun de internet, asta e rău. Mulţi nu ştiu ce înseamnă un calculator, nu au posibilitate financiară. FLASH Păcat că nu pot beneficia toţi copiii”. „Deja e o parte din noi internetul. Din păcate, de pe o parte. De ce? Nu ştiu, nu mai comunicăm între noi, oamenii, sunt prinşi în capcana asta, a iluziei”.
Sociologii spun că internetul a fost asociat în ultimii ani cu noul, cu dezvoltarea. „De aici un transfer de speranţă spre această zonă, speranţă care compensează dezămăgirile legate de dezvoltare prin alte mecanisme, ecomonomice, sociale”, a spus sociologul Ana Bulai.
Studiul „Networked Society" - „Societatea Permanent Conectată" a fost realizat pe un eșantion de 1435 de persoane. Cei mai mulţi dintre participanţi, 66%, sunt au studii superioare, iar ceilalţi, studii medii.