Dacă primeşti acest mesaj, ai fost infectat. Virusul se numeşte Cryptolocker şi l-ai descărcat dintr-un e-mail sau după ce ai accesat un link primit pe chat.
Programul de tip malware a rulat o perioadă în spatele aplicaţiilor instalate şi îţi blochează, pe rând, accesul la fişierele de poze, filmuleţe dar şi documente.
Softul dezvoltat de hackeri trimite datele pe un server secret dintr-o altă ţară. Le poţi recupera doar dacă plăteşti recompensa. Atacatorul este cel care stabileşte suma şi modalitatea de plată.
„Acest trend va continua, este o meserie bănoasă. Generează milioane lejer pentru atacator”, spune Alexandru Bălan, expert în securitate cibernetică.
„Dacă una din victime plăteşte, nu este şi o certitudine faptul că va primi cheia de decriptare”, adaugă Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.
În 2015, jumătate dintre românii atacaţi au plătit ca să-şi deblocheze datele. Fiecare a scos din buzunar câte 500 de lei. Sfatul specialiştilor pentru cei atacaţi este, însă, să nu plătească recompensele şi să anunţe imediat poliţia. Specialiştii recunosc, însă, că odată anunţată poliţia, există doar unu la sută şanse ca fişierele personale să mai fie recuperate.
Pentru că toate sistemele de operare sunt vulnerabile, cea mai bună soluţie ar fi ca utilizatorii să nu deschidă ataşamentele din e-mailuri adresate de persoane pe care nu le cunosc.
Potrivit previziunilor autorităţilor, hackerii îşi vor perfecţiona softurile iar viruşii se vor instala automat pe calculatoarele ne-protejate cu un sistem antivirus performant. Specialiştii în securitate cibernetică cred că atacatorii ar putea fi din Rusia, China sau Siria.
Cu acelaşi tip de malware au atacat şi companii sau chiar instituţii guvernamentale. Serviciul Român de Informaţii a confirmat existenţa unor tentative de infectare cu viruşi ransomeware a unor servere ale statului.