Zeci de pasionaţi de aviaţie şi tehnologie şi-au dat întâlnire în mijlocul pustietăţii. Aparatele lor de zbor, ghidate prin telecomandă, n-au incomodat pe nimeni. Competiţia, comparată de ei cu o cursă de Formula 1 a dronelor, s-a desfăşurat pe terenul unei ferme abandonate.
Concurenţii şi-au testat îndemânarea în dirijarea dispozitivelor la viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Fiecare dronă a fost echipată cu o cameră de luat vederi care transmitea în timp real imagini de pe circuit. Acestea erau recepţionate de operator cu ajutorul unor ochelari speciali.
„Când îţi pui ochelarii, simţi că pătrunzi într-o altă lume. Şi când pilotezi, parcă pierzi şi tu contactul cu solul”, spune Gabriel Robson.
Ideea competiţiei a fost importată din Statele Unite şi şi-a găsit repede adepţi în Marea Britanie.
Iniţial, doar 15 pasionaţi de tehnologie au fost interesaţi să participe la evenimentul din Brighton, dar până la urmă au concurat peste 70.
Organizatorii spun că este o ocazie bună pentru cei interesaţi de astfel de dispozitive să se bucure de pasiunea lor fără să pună în pericol adevăratele aparate de zbor.
„Să pilotezi o dronă cât mai departe posibil devine plictisitor. Să zbori prin copaci şi să te distrezi cu alţi oameni este mult mai interesant. Încercăm să promovăm astfel de evenimente”, spune Somon Dale, organizator al evenimentului.
Numeroşi piloţi din aviaţia civilă s-au plâns de intrarea unor drone pe culoarele de zbor şi au avertizat că o coliziune ar putea avea urmări grave. Aparatele de zbor fără pilot au intrat iniţial în dotarea armatei şi sunt folosite pentru operaţiuni de recunoaştere, dar şi de atac. Odată cu evoluţia tehnologiei, au ajuns la dimensiuni reduse şi sunt acum folosite pentru divertisment.