Fără expunere la ecrane, sub vârsta de doi ani - recomandarea unei țări din Europa. Psiholog: „România să învețe să protejeze viitorul”

Data actualizării: Data publicării:
copil mic cu tabletă
Utilizarea ecranelor în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani ar trebui să fie limitată la maximum o oră, potrivit autorităților suedeze. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Copiii cu vârsta sub doi ani nu ar trebui să fie expuși la niciun ecran, conform recomandărilor anunțate, în premieră, de autoritățile sanitare din Suedia. Regulile stipulează, de asemenea, recomandări și pentru adolescenți, dar și pentru părinți, care ar trebui să se gândească inclusiv la modul în care folosesc ecranele în prezența copiilor lor. Digi24.ro a stat de vorbă cu un psiholog pentru a înțelege impactul dispozitivelor electronice asupra sănătății și a obține sfaturi pentru părinți. 

Copiii cu vârsta sub doi ani nu ar trebui să fie expuși la niciun ecran, iar adolescenții nu ar trebui să aibă acces mai mult de trei ore pe zi pe orice fel de ecran, conform recomandărilor anunțate de autoritățile sanitare din Suedia, scrie The Guardian.

Părinții și tutorii ar trebui să se gândească la modul în care folosesc ecranele cu copiii lor și să le spună ce fac pe telefoane atunci când le folosesc în prezența lor, mai menționează recomandarea autorităților.

Orientările, anunțate luni, marchează o premieră. Este pentru prima dată când Autoritatea de sănătate publică a Suediei stipulează modul în care părinții ar trebui să reglementeze timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

„În conformitate cu nivelul și dorința de a face bine poporului, suedezii se află pe locul 2. Ar trebui ca România să învețe măcar de la locul 2 cum să-și protejeze viitorul. Copiii reprezintă viitorul României”, a declarat psihologul Radu Leca într-o declarație acordată Digi24.ro.

Impactul dispozitivelor electronice asupra sănătății

Expunerea excesivă la ecrane are urmări precum: afectarea somnului, contribuirea la simptome depresive și impact negativ asupra respectului de sine, a transmis Agenția de Sănătate Publică din Suedia. 

Cu cât copilul este mai mic, cu atât el devine mai dependent de ecrane și va fi mai îndepărtat de realitate, susține psihologul Radu Leca. Folosirea prea mult timp a dispozitivelor tehnologice poate duce, în timp, la mai multe afecțiuni psihologice, emoționale și cognitive, cum ar fi: 

„Numărul unu, autismul light, numărul doi, anxietate și depresie, și, evident, o noțiune îngrozitoare care se numește isterie. Respectiv, oprirea lor (a dispozitivelor n.r.) va determina apariția unui episod puternic de plâns, urlat, țipat, aruncat cu lucruri în funcție de vârsta minorului și sau apucarea de obiecte tăioase, pe care minorul le va folosi asupra sa, doar ca să îi impresioneze și ca să aibă acces din nou la telefonul mobil la televizor sau la laptop”, a mai declarat psihologul.

Sfaturi pentru părinți

Radu Leca a subliniat că „părinții au datoria de a crea un program educațional pentru copiii lor, care să nu includă ecrane mobile până la vârsta de patru ani”. Expertul a amintit că, în trecut, mii de generații de copii au crescut fără telefoane mobile și ecrane active, demonstrând că o dezvoltare sănătoasă este posibilă și fără tehnologia modernă.

„Dacă mii de generații de oameni au reușit să-și crească pruncii fără a le face rău, atunci sunt încrezător că și părinții de astăzi vor reuși să-și protejeze copiii”.

Două dintre sfaturile expertului pentru părinți ar fi să se implice activ în relația cu copiii și să reînvețe să se joace alături de aceștia. „Orice joc de activități făcut cu mâinile, cu picioarele, cu capul, cu întreg corpul, orice joc de acest timp, inclusiv celebrele jocuri în nisip, pot înlocui oricând structura malefică a ecranelor mobile”.

Recomandări - utilizarea ecranelor limitate la o oră

Utilizarea ecranelor în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani ar trebui să fie limitată la maximum o oră, în timp ce copiii cu vârsta între șase și 12 ani nu ar trebui să folosească ecranele mai mult de două ore. În cazul tinerilor cu vârste între 13 și 18 ani, limita este de trei ore.

Aceasta este o reducere drastică a cifrelor medii curente privind timpul de acces la copii și tinerii suedezi, care este estimată la patru ore pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între nouă și 12 ani și mai mult de șapte ore pe zi – fără să includă temele școlare – pentru 17 și 18 ani.

De mult prea mult timp am permis ecranelor și aplicațiilor să fure timp și atenție cu prețul a ceea ce știm că este necesar pentru a ne simți bine. Știm că utilizarea media digitale poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv probleme cu somnul și simptome de depresie”, a spus ministrul afacerilor sociale, Jakob Forssmed.

Cu aceste recomandări adecvate vârstei, există acum un sprijin important pentru copii și tineri, părinți, tutori și alți îngrijitori, pentru o utilizare mai sănătoasă, conștientă și responsabilă a ecranelor și a mijloacelor digitale”, a mai spus acesta.

De asemenea, Agenția de sănătate a recomandat copiilor să nu folosească ecrane înainte de culcare și să nu fie permise în dormitoare noaptea.

Sănătatea copiilor plătește prețul pentru profiturile companiilor de tehnologie”, a mai spus Forssmed.

Recomandările, care se adresează atât adulților, cât și copiilor, includ, de asemenea, argumente motivaționale și sfaturi despre cum să se abordeze această problemă.

Forssmed a spus că există acum „recomandări concrete și clare” pentru a facilita inițierea conversațiilor despre subiect, inclusiv despre timpul petrecut online, ce se întâmplă acolo și la ce pot fi expuși copiii. „Sunt conversații importante și necesare”, a adăugat el.

Helena Frielingsdorf, un investigator al autorității de sănătate publică, a spus că părinții trebuie să dea un exemplu copiilor atunci când vine vorba de utilizarea ecranului: „Ca părinți, sunteți un model de urmat”.

La începutul acestui an, un studiu științific care a fost realizat timp de trei luni în Franța, comandat de președintele Emmanuel Macron, a concluzionat că copiii sub trei ani nu ar trebui să fie expuși la ecrane, inclusiv la televizor, și niciun copil nu ar trebui să aibă un telefon înainte de vârsta de 11 ani.

Școlile din Franța încearcă interzicerea telefoanelor mobile în unitățile școlare pentru elevii cu vârsta de până la 15 ani, ca parte a unei „pauze digitale” care ar putea fi lansată la nivel național din ianuarie, dacă inițiativa se va bucura de succes.

Guvernul suedez a declarat anterior că are în vedere interzicerea smartphone-urilor în școlile primare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu