Cercetătorii Facebook vor ca software-ul să intuiască ce se va întâmpla în lumea fizică, la fel ca oamenii, nu să facă judecăți bazate pe regulile scrise de ingineri. „Făcând astfel de judecăți nu ne cere să invocăm legile mecanice ale lui Newton, în schimb ne bazăm pe intuiție, facem aceste judecăți pe baza interacțiunii cu lumea.”, spun cercetătorii Facebook.
Cum ar fi dacă calculatorul, asemeni unui copil, s-ar putea juca cu blocuri de lemn și le-ar urmări cum se mișcă.
În primul rând, cercetătorii au creat 180.000 de simulări pe calculator, de două până la patru blocuri colorate așezate în configurații aleatoarii. De asemenea, au înregistrat 493 de videoclipuri cu turnuri de bloc din lemn, căzute sau rămase în același loc
O parte din aceste simulări și înregistrări video au fost alimentate la rețele neuronale artificiale. Acestea sunt modele de software care pot învăța și schimba pe baza datelor pe care le procesează, în baza inteligenței artificiale moderne.
După această pregătire, rețelele au fost prezentate cu un scenariu anterior nevăzut și a făcut o predicție pentru a stabili dacă blocurile ar cădea.
Cea mai bună rețea neuronală a prezis cu exactitate căderea blocurilor simulate, 89,1 la sută din timp.
Inteligența artificială nu s-a descurcat la fel de bine și cu blocurile reale, cel mai bun sistem obținând 69 la sută din timp.
A fost însă suficient pentru a fi în competiție cu presupunerile umane cu aceleași date pentru blocurile virtuale, fiind la același nivel cu oamenii pentru a prezice ce se va întâmpla cu blocuri reale.
Inteligența artificială are rezultate bune și la probleme care implică un număr de blocuri care sunt la prima vedere.
Într-un interviu acordat anul trecut la New Scientist, director Yann Lecun, care se ocupă de cercetarea inteligenței artificiale la Facebook, a spus că unul dintre obiectivele sale este de a construi algoritmi care pot face predicții de bun-simț, „doar prin observarea lumii”.